Espresso met Fabio

Door Eline Degenaar

 

Bij Il Tartufo ga je niet langs voor een bakje filter koffie, hier krijg je de keus uit alle soorten en maten van het Italiaanse koffie spectrum. Fabio Cappellano, de eigenaar van de zaak, biedt ons een kopje van zijn beste cappuccino aan. Wij vroegen hem een korte introductie te geven over zijn zaak. Maar kort werd het niet want achter Il Tartufo schuilt een uitgebreide geschiedenis.

 

“Ik woon al 25  jaar in Nederland, maar mijn broer toen nog in Israel. Er werd in die tijd veel gebombardeerd op Israel. Mijn Siciliaanse oma hield haar hart vast en wilde niets liever dan haar geliefde kleinkind in veiligheid brengen. Dit pand in Delft bleek de reddende engel: hier begon ik met mijn vrouw Angela en broer Peppe in 2000  een delicatesse zaak. Intussen runt mijn broer een zuster bedrijf in Rotterdam. Il Tartufo is uitgegroeid tot een soft franchise concept met eigen kwaliteitsmerk “Qualitalia” opgebouwd tot twaalf verkooppunten  in heel Nederland. Letterlijk vertaald betekent ‘Il Tartufo’ ‘de truffel’. Dat is een soort paddenstoel die onder de grond groeit en door honden of varkens gevonden kan worden. Een bijzondere culinaire specialiteit voor de ware levensgenieter.”

 

Letterlijk vertaald betekent ‘Il Tartufo’ ‘de truffel’.

 

Wat is het geheim achter het succes van Il Tartufo?
Dat zit verscholen in ons motto ‘proef het ware Italië’. Elke maandag gaat onze chauffeur met de vrachtwagen richting Italië om verse producten in te kopen. Onze producten komen van kleine boeren uit verschillende streken. Zelfs de appels en peren die je hier koopt komen uit Italië.

Il Tartufo is een delicatesse zaak, maar de zaak komt in de buurt van een horecagelegenheid. Hoe zit dit precies?
Ik heb bijvoorbeeld geen terras vergunning. Wel hebben we een paar tafels en stoelen buiten staan. Dit is het resultaat van een goede samenwerking met betrokken instanties. Als ondernemer hebben wij veel geïnvesteerd in het proeven en het laten proeven. Dat doen we veel in onze winkels. We blijven een delicatessen en traiteur winkel met een uitgebreide service. We hebben hier ook wel eens partijen, proeverijen of workshops. Bovendien schenken we geen alcohol.

Stel nou dat ik een pasta maak, en hij mislukt. Wat is dan het geheime ingrediënt om te zorgen dat het toch nog goed komt?
PASSIE! Iedereen gebruikt dezelfde verhoudingen: 100 gram bloem, snufje zout en een ei, maar toch smaakt geen enkele pasta het zelfde. In elke pasta die je bereid moet liefde en passie worden gestoken. Doe je dit niet dat kun je het weggooien.

Espresso/Cappuccino
Uitgebreide Brunch /Diner
Uit/Thuis
Pasta/pizza
Vork & lepel/mes & vork

 

Over de laatste tegenstelling wijdt Fabio graag even uit: een mes is voor ons Italianen absoluut verboden bij het eten van pasta, zelfs een lepel is niet nodig. Nederlanders maken altijd de fout door te veel spaghetti tegelijk op hun vork te nemen. Vervolgens concluderen ze dat het zo niet naar binnen gaat en snijden ze de prachtige spaghetti in stukken! Om de Nederlanders te helpen heb ik met studenten van Industrieel Ontwerpen rond de tafel gezeten om een vork te ontwerpen die het de Nederlanders makkelijker kan maken. Daar is nog niets uitgekomen want het is erg lastig om hiervoor een goed ontwerp te realiseren. Voor nu kan ik jullie de tip geven: twee sliertjes op de vork. Niet meer en niet minder.

 

Bezoek de website of ga ook het ware Italie van Fabio proeven bij Il Tartufo, op de Minderbroerstraat 2 (op de hoek van de Voorstraat).

Be first to comment