Vandaag ben ik een Vliegtuig

Door Plan_D Staff

 

Delft. De stad van de exacte wetenschappen en de techniek. De Technische Universiteit staat wereldwijd bekend om zijn onderzoek en onderwijs. Innovatie en creativiteit komen hier samen, en vliegen zo de wijde wereld in. Maar wat staat nou symbool voor al deze kennis en wetenschap? Wat lijkt heel simpel, maar is eigenlijk toch een geniale uitvinding? Ik heb het hier natuurlijk over het papieren vliegtuigje.

 

Met papier werken is eenvoudig. Het is goedkoop en het is overal te verkrijgen in elke kleur en elk formaat. Voor het perfecte vliegtuigje gebruik je nieuw, middelzwaar papier. Als het vliegtuigje veel zwaarder wordt, dan vliegt hij niet meer zo goed. Papier dat lang heeft gelegen kan flodderig worden, waardoor het minder goed kan vliegen.

Vouwen kan je het beste doen op een glad oppervlak. Bij een foute vouwlijn kan je het beste helemaal opnieuw beginnen, want door oude vouwlijnen zal het vliegtuigje ook slechter gaan vliegen. Nauwkeurig vouwwerk is noodzakelijk om er optimale resultaten uit te halen. Op internet en in boeken zijn veel verschillende ontwerpen te vinden voor papieren vliegtuigjes. Echter, ben jij al een gevorderde vliegtuigvouwer, dan kan je altijd de stap nemen om zelf vliegtuigjes te gaan ontwerpen. Begin eerst met het experimenteren met bestaande modellen; verander stap voor stap de vouwlijnen en kijk wat dit voor invloed heeft op de vlucht van je vliegtuig. Outside-the-box denken kan soms resulteren in de meest wonderbaarlijke resultaten.

Eigenlijk moet je het zelf uitvoeren om het mee te maken. Papieren vliegtuigjes vouwen is een kwestie van geduld, ambacht en ervaring. Heb je genoeg van die Aerodynamica en Statica uit die dikke boeken en wil je meer lezen/zien van deze luchtige papiertjes? Vlieg dan even snel langs de tentoonstelling ‘’Paper Aeroplanes’’ in de UB.

 

Afbeeldingen: Plan_D

 

 

Exhibition ‘’Paper Aeroplanes’’
10/1/2013 – 26/2/2013
TU Delft Library

Be first to comment