De wereld van GuyVernes

Door Plan_D Staff

 

Guy Vernes. Een naam die je wellicht kent van die pop-up store op de Brabantse Turfmarkt vorig jaar. Of van de hiphop feestjes in de Ciccionina. Of misschien wel van de waanzinnige verhaaltjes en gedichten. Ja, Guy Vernes heeft zijn handen vol aan het uitvoeren van alles wat hij leuk vindt. Of moet ik zeggen Bilal al Mashta, de jongen achter de wereld van Guy Vernes. Een wereld die online een lifestyle aan het worden is.

 

Een korte introductie, je bent geboren in Algerije?
“Ja. Toen ik 11 was kwam ik met mijn ouders naar Nederland. Naar Delft, want Leeuwarden was toch te koud. Ik heb rechten gestudeerd in Rotterdam maar bleef altijd in Delft wonen.”

Als we het goed begrijpen wil jij verhalen vertellen op allerlei verschillende manieren. Waar komt die drang vandaan?

“Weet ik niet! Het is een natuurlijke neiging. Al toen ik klein was schreef ik doedels. Mijn vader las me altijd voor en ik ben gek op tekenfilms. Ik was altijd bezig met verhalen. Met een begin en een einde. Verhalen vertellen kan ook met kleding. Een print op een shirt vertelt heel duidelijk een verhaal, maar met een collectie kan je nog veel meer. Met het werk dat ik voor Guy Vernes doe, probeer ik mensen echt ergens mee naar toe te nemen.”

Is dat het geheim achter jouw succes?
“Het is een bijzondere manier om met een kleding label bezig te zijn. Het is zeker een Guy Vernes trademark. Het maakt het plaatje compleet. De esthetiek wordt versterkt door de verhaallijn.”

Begonnen met advocatuur vertelde je, interessant. Waar zat de omslag naar het vertellen van verhalen?

“Ja, rechten. God knows why! Ik vond niet dat studeren per se fun moest zijn, dus ik heb doorgebeten en heb het afgemaakt. Guy Vernes bestond al heel lang. Het was mijn creatieve alterego die de studie compenseerde. Na mijn afstuderen wilde ik het een kans geven, dus ik nam het risico. Achteraf ben ik blij dat ik zo naïef ben geweest. Maar zonder een groep talentvolle vrienden om me heen was ik nooit zover gekomen.”

Hoe heb je het modevak aangeleerd?
“Door keihard op mijn bek te gaan. Haha! Ik wist feitelijk niks van kleding maken en ik zal altijd blijven leren. Ik weet wat ik mooi vind en vanuit daar probeer ik te ontwerpen. Daarnaast is mijn vriendin mijn co-designer. Zij weet feitelijk veel meer over kleding dan ik en samen kunnen we het resultaat heel mooi nuanceren. Vrouwenkleding zou ik ook nog graag willen maken, maar daar komt pas echt veel bij kijken. Ik ben ooit begonnen met een mini-naaicursus. Toen kwam ik erachter dat naaien echt een vak is. Maar door keihard te vallen leer je een harde les.”

 

Ik heb veel geleerd door keihard op mijn bek te gaan.

 

En je hiphop feestjes dan?
“Feestjes geef ik al 6 jaar. 2007 was een gekke hiphop tijd. Het uitgaan was raar. Uitgaan ging alleen om het kijken en bekeken worden. Ik zag het overal, in Delft, Rotterdam en soms ook in Amsterdam. Hiphop was heel gewild, maar alle hiphop DJ’s draaiden eglectic. Ik wilde samen met vriend Niek een ander soort feestje neerzetten. Eentje waar je naar toe gaat om echt te feesten; met leuke mensen om je heen en een goede sfeer. Tegenwoordig hangen er aan hiphop gelukkig niet meer zoveel zware associaties. Het is weer even wat anders! De eerste paar Hibbits gaven wij in Luniz, een zaaltje dat boven restaurant Moodz zat. Nu zijn onze feestjes in de Ciccio. Het lijkt me leuk om dit jaar een editie in Rotterdam te doen. Wie weet.”

Onder de naam La Casette post je ook regelmatig mixtapes. Kies je bewust voor verschillende stijlen?
“Ja. De muziek sluit aan op veel mensen. Het is allround. Ik heb heel lang de muziek apart gehouden van het kledingmerk. Muziek is iets heel persoonlijks. Als je je als merk identificeert met een bepaald genre, dan draag je de lading van dat genre met je mee. Guy Vernes is voor iedereen. Ik wil geen stempeltje.”

Ook schrijf je een blog met korte verhalen, gedichten. Over The Smurfvillage bijvoorbeeld.
“Haha. Ja, dat is wel al oud! Ik keek de smurfen op tv en voor het eerst keek ik er met andere ogen naar. Het was een super goed-geoliede organisatie; een soort van utopsich communistische maatschappij. Het was heel leuk om dat uit elkaar te halen. Ook de rol van de Smurfin als enige vrouwelijke tegenpool in een mannenwereld is heel interessant.”

Zijn dit soort verhalen gebaseerd op jezelf?
“The Smurfvillage niet (echte titel van het verhaal is “Machiavellian Blues”; als referentie naar Niccolo Machiavelli). Maar de rest van de verhalen kan vast wel teruggekoppeld worden naar persoonlijke ervaringen en/of ideeën. Ervaringen werken als inspiratie. Ik vind het vooral heel leuk om te doen.”

Wie is ‘’Guy Vernes’’?
“Het is oorspronkelijk bedacht als een pseudoniem voor mij als ontwerper, maar Bilal en Guy zijn niet meer 1. Ik zie Guy Vernes graag als een schip dat uit is op avontuur en waar iedereen aan boord kan komen; als een synoniem voor een oprechte passie en een pure creativiteit.”

Tot slot, hoe zie jij jezelf over 10 jaar?
“Geen idee. Ik ben daar niet mee bezig. Ik laat alles voor wat het is. Toegegeven, eerst wilde ik met Guy Vernes de wereld domineren, maar dat waren onzinnige ambities van een oude tijd. Ik geloof wel dat het gaat groeien door de creatieve input en output. Werk is wat je doet en niet wie je bent. Het lijkt me leuk om over 10 jaar achter mijn typmachine te schrijven op een eiland in Indonesie met een klein mensje kruipend onder mijn bureau.”

 

Muziek / Mode
Hip / Hop
Digitaal / Analoog
Goed gejat / Slecht bedacht
Fantasiewereld  / Werkelijkheid
Goed gedicht / Mooi verhaal
Abstract / Realistisch
Bilal / Guy
Geometrisch / Organisch
Rood / Blauw
Links / Rechts
Cryptogram / Kruiswoordpuzzel
Vorm/ Functie
Hersenen / Hart
Bros / Brownie
Tattoo / Piercing
Winter / Zomer
Sneakers / Casual
Kiezen / Delen
 

Wil jij mee zien van de wereld van Guy Vernes? Bezoek zijn website hier.

 

Be first to comment