Op bezoek bij Fabrique

Door Plan_D Staff

 

 

In de jaren negentig nog drie afgestudeerden aan de afdeling Industrieel Ontwerpen op de TU Delft. In 2012, de viering van het twintigjarig bestaan van een van de meest succesvolle bureaus van Nederland. We hebben het over Fabrique [merken, design & interactie], een multidisciplinair bureau dat met drie vestigingen en ruim 100 werknemers elke dag aan zeer uiteenlopende opdrachten werkt.

 
 
Ze ontwerpen niet alleen producten, websites, concepten en affiches; ze vertellen tevens een verhaal. Met de verschillende opdrachten voor consumentenmerken, dienstverlenende bedrijven, de overheid, onderwijs, de entertainmentbranche en culturele instellingen zijn ze al vaak in de prijzen gevallen. Fabrique, het Franse woord voor ‘weefsel’ en ‘structuur’. Het gaat niet alleen om ’design’; het is een fabriek waar tastbare verhalen worden geproduceerd.

 
Fabrique is gevestigd in de Dynamohal aan de Prof. Snijdersstraat aan het begin van de TU-wijk. Deze hal, naar ontwerp van rijksarchitect van Lokhorst, werd in 1903 gebouwd voor proefopstellingen van dynamo’s voor Elektrotechniek en Natuurkunde. Van het aandrijven van elektriciteit tot het aandrijven van creativiteit; het pand heeft niet alleen een andere functie gekregen, het is van binnen ook volledig veranderd.

 
Om de grote hal op te breken zijn er verschillende ‘ruimtes’ gecreëerd door middel van houten schotten, papieren schermen en houten huisjes. Een nieuwe indeling die perfect aansluit bij een nieuwe manier van werken. In plaats van vaste plekken wordt er namelijk gewerkt met flexplekken en een nieuwe werkmethode, genaamd Scrum. Interactieontwerpers, visueel ontwerpers, webdevelopers en de opdrachtgever werken in deze werkmethode tegelijkertijd aan een opdracht. Het is een ruimte geworden waarin de artists, engineers en storytellers op een gemakkelijke manier met elkaar kunnen communiceren en vooral elkaar kunnen inspireren. Echter, beelden zeggen meer dan woorden, dus laat je vooral inspireren door deze beelden.

Foto’s: Myrthe Lemmen, Koen Kaljee en Plan_D

Be first to comment