De tas van Sugito

Door Plan_D Staff

 

Sugito. Het klinkt bijna als een hip Japans schoenenmerk. Dat is het niet. Het zou er wel misschien ooit naartoe kunnen groeien. Sugito is namelijk een ontwerper, geboren, getogen en studerend in Delft. Ontwerper van wat? Van zijn eigen merk.

 

Wat doe je op dit moment?
“Ik ben nu mijn master Industrieel Ontwerpen aan het afronden. Het liefst zou ik na februari willen afstuderen met mijn eigen bedrijf Sugito, waarbij ik gewoon wil ontwerpen waar ik zin in heb. Mijn eerste tassenontwerp is nu op internet te koop.”

Hoe kwam je erbij om tassen te gaan maken?
“Toen ik in Indonesië was had ik het idee om een tas te maken voor mijn toenmalige vriendin. Dat heb ik gedaan. Een kleintje, waar net een mobiel en een pakje peuken in past. Meer hoeft er ook niet in. Teruggekomen in Nederland, smaakte het naar meer. Ik wilde mijn eigen merk. Met dingen die ik zelf mooi vind. Een jaar later ben ik teruggegaan. Daar heb ik deze tas ontworpen, laten maken en in een iets grotere oplage naar Nederland gestuurd.”

Je wilde je eigen merk. Had je daarbij een bepaald doel voor ogen?
“Ik wilde gewoon mijn eigen bedrijf. Met wat wist ik nog niet. Toen vroeg ik mezelf af – waar weet ik het meeste van af? Waar kan ik het meeste over vertellen? Wat ken ik het beste? Het antwoord is: mezelf. Puur mezelf. Je kent jezelf beter dan anderen. Toen wist ik het. Ik ga gewoon mijn eigen smaak verkopen. Wat ik leuk vind, ga ik verkopen.”

 

‘’Ik weet ook heel vaak niet wat ik aan het doen ben.’’

 

 

En gewoon maar zien waar het op uitkomt..?
Van te voren wilde ik alles uitdenken en plannen. Toen dacht ik, dit is niet de manier. Ik ga gewoon doen wat ik leuk vind.

Voor wie zijn jouw tassen bedoeld?
“Deze tas heb ik puur vanuit mezelf ontworpen. Sidenote: ik heb bijvoorbeeld een MacBook 11inch. De 15inch past niet in deze tas.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Het is begonnen bij mijn ex-vriendin. Zij wilde een klein tasje. Die heb ik daarna uitvergroot naar de grote versie. Een tussenmaat was misschien wel handig geweest, maar ik houd van extreem. Ik wil niet mainstream zijn.”

“We design whatever the funk we feel like”. Je hebt het op je website steeds over funk. Wat betekent dat Funk voor jou?
“De term ‘FUNK’ heb ik voornamelijk bedacht om mijn merk een gezicht te geven. Funk staat voor Funky en Functionality. Het zit heel vaak in de details. Mijn tas heeft bijvoorbeeld een ingebouwde laptop sleeve.”

Hoe zie jij je carrière voor je?
“Ik blijf ontwerpen waar ik zin in heb. Ik heb een toneelgroep erbij, dat zal ik altijd blijven doen. Ook met Het Collectief zal ik dingen blijven doen. Ik wil uiteindelijk wel met iemand anders gaan samenwerken. De zakelijke dingen liggen me namelijk niet echt. Mijn volgende ontwerp? Waarschijnlijk niet meer een leren tas.”

Tot slot. Wat zou je redden als er brand uit breekt? Je schoenen of je tas.
“Mijn tas. Maar mijn notebook is nog waardevoller.”

Praktisch / Estetisch 
Leer / Textiel
Rug / Schouder / Hand
Disco / Funk
Hakim / Sugito
Product / Mode
Geometrisch / Organisch
Thuis / Uit
Divergeren / Convergeren
Rechtdoor / Afslaan
Alleen / Team
Zwart / Wit
Suede / Glad / Nubbuk
Stad / Natuur
Analoog / Digitaal
Droom / Realiteit
Hiernamaals / Reïncarnatie
Tas / Notebook

Benieuwd geworden naar Sugito? Surf naar hier naar zijn website.

Be first to comment