Te gast bij de Gastrovan

Door Plan_D Staff

 

Laten we jullie even voorstellen. Drie ambitieuze en dromerige jongens, een aluminium busje en een notitieboek. Het zijn de mannen achter de Gastrovan; een mengelmoes van gastronomisch en een ‘van’. Een jaar terug hebben ze alles achter hun gelaten: de studie, de vrouwen, de vastigheid en de vier keukenmuren. Dit alles om in een omgebouwde camper de wijde wereld in te trekken. Om de wereld te proeven; om te leren over eten, nieuwe smaken te ontdekken, om nieuwe geuren te ruiken. En vooral om mensen te laten genieten. ‘Als je wilt, dan kan het gewoon‘, aldus Sjaak, een van deze drie avontuurlijke mannen. Sjaak Borsboom, Jeroen Simons en Olivier van der Ree zijn met z’n drietjes het brein, maar vooral het hart achter deze waargebeurde jongensdroom.

 

Bij aankomst werden we direct hartelijk ontvangen door de Gastromannen. Eerst een lekker kopje koffie, want waar Sjaak de sauzen-man is, is Olivier de echte koffieman. De boodschappen: tien minuten twijfelen over de perfecte wijn (“Misschien iets dat past bij een pepertje of een bittertje?”), tien minuten dubben over de pasta (“Deze is echt niet te eten”), en oh ja, nog wat verse ingrediënten voor de salade (“Ansjovissen en bonen uit blik kunnen nog wel, soep in een worstenplasticje gaat te ver”). Een dik uur later stonden we dan toch eindelijk in het kleine doch gezellige keukentje een lekkere italiaanse pasta te bereiden.
Bij een heerlijke pasta, witlofsalade en bijpassende Pinot Grigio werden we meegevoerd met een reisje vol met inktvissen, koeienmagen, elitaire kippen, onwillende rozenverkopers en assertieve meisjes met lange bruine benen en volle bossen zwarte lokken.

 

Heb je ooit een leguaan gekookt? Holy shit.

 

Het begon allemaal in de keuken van restaurant de PeliCaan. Waar de soep in de keuken stond te pruttelen, pruttelde in het hoofd van chef-kok Sjaak een hele ambitieuze droom. Al snel haalde hij collega-kok Olivier en oud-klasgenoot Jeroen (tevens ex-bedrijfsleider en kok bij restaurant Einstein) over om deze droom te gaan verwezenlijken. Een reis met een camper (“HET IS GEEN CARAVAN!”), een driepitskookpitje, een zelfgemaakte koffiemachine, een ”Gastrofantastische”-uitklapkeuken, tot de nok gevuld met een lading met passie voor koken. Van Zuid-limburg tot het Franse Bourgogne, de kust af, terug naar Delft voor een Lekker Boerse klus tot het Spaanse Baskenland en weer terug. Van streek tot streek werden lokale boeren, wijnmakers, slagers, octopusvissers ed. aangesproken; koken met de streekproducten en vooral de beste lokale kneepjes in de vingers krijgen, in ruil voor een diner dat is bereid met veel liefde en gezelligheid. Want daar gaat het toch om. ‘Ik vind het gewoon veel te leuk om te koken’, aldus Sjaak. Een beproeving voor ex-bouwkunde-student Olivier? ‘Leren proeven? Dat gaat met liefde.’

Alles achter je laten en je dromen najagen. ‘Dingen kunnen loslaten en je hart volgen’. Dat is dan ook de boodschap van het boekwerk dat deze jongens uitbrengen in mei. ‘Met je neus in de boter': een bundel, met alle avonturen, alle verhalen, alle dinertjes, alle ingredienten, alle recepten en vooral alle gezelligheid op deze 4-maanden durende reis. Een opstapeling van toevalligheden, per streek gesorteerd, vergezeld met anekdotes, recepten, beelden en avonturen van deze drie Gastromannen. Of ze tijdens deze reis wel eens vete hebben gehad? ‘Hooguit over het toevoegen van een extra snufje zout’. Verder zijn ze het er gewoon mee eens dat je goed voor jezelf moet zorgen, want dat is het enige wat je hebt. ‘Mensen moeten dik worden’; zeggen de jongens die op deze reis vele pondjes lichter zijn geworden door het harde werken. ‘Ondanks het vele vreten’.

De volgende stap? ‘Een zeppelin, aangezien het 6.3 miljoen heliumballonnen gaat kosten om onze Gastrovan op te tillen.’ En een musical. En Expeditie Gastrovan. Dromen hebben ze in ieder geval genoeg. Niet over het volgende jaar, maar vooral over de maaltijd die ze de volgende avond gaan bereiden. Of over de nieuwe koffie-blend die ze gaan maken: een combinatie van geconfijte sinaasappelschillen (Sjaak) en het gevoel van ‘als je naar boven kijkt en het licht tussen de boomblaadjes ziet sijpelen’ (Olivier). Als ze maar mogen blijven koken.

Nog wat laatste woorden? ‘Laatste woorden zijn overhyped’ (Olivier). Bij deze dus.

 

 

Meer zien, meer lezen, meer proeven van de Gastrovan? Bestel dit nu al broodnodige boek op Gastrovan.nl, of volg de Gastromannen hier op hun Facebook. En klik hier voor een recept van de Gastrovan.


                  

Be first to comment