Koning van de Blues: BB King

bb_king

Door Leon Noordam

 

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn vorige stukje is de muziekliefhebber ook zelf actief bezig met vinden, zoeken en vooral door blijven zoeken. Het is heel belangrijk om de verhalen achter bepaalde artiesten te zoeken. En na je vondst wil je natuurlijk niets liever dan deze delen met andere muziekliefhebbers. Er is niks beters als muziekliefhebber om erkenning te krijgen van andere muziekliefhebbers. Op die manier krijg je ook geregeld weer iets toegestuurd van een andere muziekliefhebber. Zo kreeg ik pas geleden een filmpje doorgestuurd waarin de enige echte blueskoning, BB King, samenspeelde met John Mayer. John Mayer: jullie kennen hem wel van zijn zoetsappige ietwat cheesy nummers, zoals “Your Body is a Wonderland“. Maar buiten zijn stem, die stiekem toch heel veel soul bevat voor een blanke Amerikaan, kan deze man dus ook behoorlijk goed gitaar spelen.

 

Zoals te zien in het filmpje dat ik doorgestuurd had gekregen:

 

John Mayer benadrukt in het begin hoe groots en belangrijk BB King is geweest voor veel gitaristen. John Mayer spreekt hier over het touren met zijn trio; elke keer voor een optreden moesten ze John Mayer met rust laten. Het was namelijk het geval dat John Mayer het mooiste live-album van BB King ooit aan het luisteren was. Om inspiratie op te doen, om te voelen hoe het is om een geweldig publiek te hebben en hoe het is om echte soul te voelen en te horen. John Mayer – toch een grote op dit moment – voelt zich daarna bijna alsof hij de soul heeft gejat van BB King. Die daarop bijna boos reageert: “If you keep this up, I’m Gonna walk right out that door!” Waarop John Mayer het aandurft om zijn versie van BB King’s “Sweet Little Angel” zingt. Het is prachtig, met de stem van John Mayer, maar je merkt toch dat hij het niet helemaal aandurft. Hierna zie je hoe BB King het overneemt en laat horen hoe je met veel soul een gitaar bespeelt. Deze gitaar is niet geheel onbekend. Dit is namelijk Lucille. Lucille is de naam van zijn gitaar. De reden wordt hier simpel en krachtig uitgelegd door de man zelf.

 

Ook heeft deze man een heel nummer gewijdt aan Lucille. Het nummer Lucille is een ode aan zijn gitaar. Hij vertelt hier hoe hij haar ontmoet heeft, hoe verliefd hij op haar is, en hoe hij altijd het gevoel heeft dat zij terug praat. Zij heeft hem van de katoenplantage gehaald, en heeft hem de blues laten spelen. BB King vertelt dat hij geprobeerd heeft om iets anders te spelen, maar Lucille wilt dat niet. Lucille weet wat ze wil!

 

Goed, terug naar het live-album waar John Mayer het over had. Dit album is “Live at the Regal“. Dit album is een live-album hoe het hoort. Je hoort hoe de zaal compleet vol zat. Je hoort hoe er in die tijd nog interactief met het publiek omgegaan werd. Je voelt dat de zweetdruppels van het plafond kwamen. Bij elke toon die BB King hier speelt voel je hoe de eerste rij volledig bestond uit vrouwen die smachten naar een blik van deze legende. Hij vertelt hier samen met zijn Lucille verhalen over liefde, verhalen over onrecht, verhalen over het leven. Met als hoogtepunt het nummer ‘How Blue Can You Get’ met teksten als: ‘I bought her a Ford, she said I want a Cadillac. I bought her a 10 dollar diner, and she said thank you for the snack. I let her live in my pimphouse, she calls it a shack. I gave her 7 children, and now she wants to give them back!

 

Het publiek gaat hier volledig in mee! Elke keer als hij een vraag stelt, reageert het publiek instant. En als je hier als muziekliefhebber op strandt, kan je niks anders dan dit delen met andere muziekliefhebbers! Hier een link naar het hele album.

 

Dit weekend is het Bluesfestival in Delft! Donderdagavond zal er in het filmhuis Lumen een documentaire te zien zijn over het leven van BB King. Kijk op de site voor het volledige programma en maak de blues live mee, want zoals je hoort blijft blues toch het beste als het live is in een stampvol café!


                  

Be first to comment