Matterhorn

matterhorn_20000242_st_3_s-high

Door Sophie Kelder

 

Drie aardappels, wat sperziebonen en een slavink liggen op zijn bord. Fred kijkt naar de klok, wacht tot deze zes uur slaat en begint zijn gebed. Zijn ogen blijven even rusten op een foto van een vrouw en een jongetje, dan snijdt hij de slavink in tweeën en begint aan zijn maaltijd.

De film Matterhorn gaat over Fred. Hij woont alleen in een gereformeerd dorp in Nederland waar iedereen elkaar kent en niets ongezien blijft. Zijn vrouw is jaren geleden overleden en zijn zoon ziet hij niet meer.
Aan het eenzame, saaie leven van Fred komt een eind wanneer Theo in het dorp opduikt. Theo zwerft en Fred neemt hem, zoals een goed gelovige betaamt, in huis. Als een strenge vader probeert bij de vreemde man wat manieren bij te leren. De zwijgzame Theo blijkt een talent te hebben voor het maken van dieren geluiden. Fred geneert zich verschrikkelijk wanneer Theo in de supermarkt op handen en knieën mekkert en zich laat aaien door een jong meisje. Totdat de vader van het meisje achter Fred aan komt en vraagt of Theo te boeken is voor het kinderpartijtje van zijn dochter.

Hoewel de film zich in het heden afspeelt, doen de overigens mooie beelden en de personages sterk denken aan de jaren vijftig. Dit, waarschijnlijk, om de strengheid van Fred en de rest van de dorpsgemeente aan te zetten. Soms is het echter ietwat geforceerd. Waarom stammen alle bussen en auto’s uit het tijdperk nul als de computer allang zijn intrede heeft gedaan?
De absurde film houdt niet altijd de spanning vast en de grappen zijn soms wat flauw. Toch leidt het naar een ontroerende ontknoping. Die mening deel ik ook met de twee dames die na afloop van de film lagen uit te huilen op de schoten van hun echtgenotes. Dikke tranen over hun wangen en harde snikken. Of is dat tegenwoordig standaard sinds alleen zestigplussers de weg naar het filmhuis weten te vinden?

Matterhorn, de eerste lange speelfilm van oud-Vliegende Panter Diederik Ebbinge won op IFFR de publieksprijs. Te zien in filmhuis Lumen. Bekijk hier de trailer!

 

 

 

Matterhorn is te zien tot 27 februari in Filmhuis Lumen. Wil je weten wanneer je kan gaan? Bekijk de website voor het programma, want het filmhuis is hartstikke hip en heus niet alleen voor zestigplussers.

 

 

Be first to comment