Filmpje pakken in het Filmhuis

Door Plan_D Staff

Het begon allemaal op de Kromstraat. 1974. Via een klein deurtje liep je de lage kelder in. Rijen klapstoeltjes stonden te wachten om de decadente achterwerken van de filmbezoekers op te vangen. De film werd afgespeeld en mensen genoten. Ook al kon het in de zomer stinken, niets ging boven een goede film in het Filmhuis Lumen. En zo dacht de gemeente er ook over. Het filmhuis werd gesubsidieerd maar moest dan wel het filmklimaat in Delft en omgeving verbeteren. En dat deden ze.

Inmiddels heeft Filmhuis Lumen het iets beter voor elkaar. In het prachtige pand aan het Doelenplein zitten ze sinds 1996. Omdat ze geen subsidie meer krijgen, zijn er meer dan 100 vrijwilligers verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het filmhuis. Er is voor ieder wat wils in de vorm van twee zalen. Een voor de iets meer commerciële films die een groter publiek trekken, denk aan ‘Les Intouchables’. Maar de kracht van het filmhuis zit hem misschien wel in die tweede zaal. De zaal waar een grote diversiteit aan films worden gedraaid die nergens anders gedraaid worden, of heel speciaal en anders zijn. Obscure films uit Thailand. Of Komische Nederlandstalige films van jong talent. Of bijzondere documentaires, bijvoorbeeld over homoseksualiteit in Afrika (Call me Kuchu). Vaak komt er daarna een gastspreker, in dit geval een politicologe die op het onderwerp doorgaat en waarmee je in debat kan gaan. Een ding is in ieder geval duidelijk: James Bond zal je hier niet tegen komen. En daarmee onderscheid het filmhuis zich van de Pathe’s.

Aanraders

Misschien wist je niet dat dit soort dingen ook georganiseerd worden, maar wij vonden het een aanrader en willen het daarom met jullie delen: Vrijdag 8 maart is er een jazzensemble ondersteunt door zwart-wit filmfragmenten. I Compani geeft live muzikaal commentaar op beelden en teksten van diva’s uit de filmgeschiedenis. (Een ode aan de godinnen van het witte doek)
En dan willen we afsluiten met de aanrader van de baas zelf: The Master van Paul Thomas Anderson (Magnolia, There Will Be Blood, Boogie Nights) met Jaoquin Phoenix die indrukwekkend een alcoholist neerzet die onder invloed raakt van een bizarre sekteleider (geïnspireerd op Scientology).

Voor het programma van Lumen ga naar de website.

Be first to comment