Koffie met een stroopsoldaat

Door Eline Degenaar

 

Café-brasserie Huszar is het eerste kindje van twee trotse ouders: Marieke en Pascal. Geboren op 21 maart op de Hooikade te Delft. Drie weken voor de geboorte van hun andere kindje zijn ze begonnen met dit plan. En nu, nog geen jaar later, verwelkomt Marieke ons met een volle buik: “Over twee maanden ben ik uitgerekend”.
        Marieke zit boordevol energie om de dromen die ze heeft voor Huszar uit te laten komen. Al mocht ik die dromen niet opschrijven; want stel je voor dat ze niet uitkomen! Maar zo’n optimist mag best dromen. Helemaal als je een kil kantoorpand binnen een jaar weet om te toveren tot een succesvolle gezellige zaak waar jong en oud bij elkaar komen om te genieten van eerlijk eten, speciaalbiertjes te proeven, te lezen en potjes te schaken.

Vertel, hoe is het allemaal begonnen?
Mijn man Pascal heeft Bouwkunde gestudeerd en ik aan de kunstacademie. In zijn studententijd werkte Pascal bij de Locus Publicus en ook ik heb horeca altijd interessant gevonden. Het leek ons leuk iets in deze sector te beginnen, maar waarbij we wel ons ‘koppie’ moesten gebruiken. Toen we dit pand tegen het lijf liepen begon het te kriebelen. Wat een mogelijkheden!

“Opa houdt zo een ‘oogje in het zeil”

 

Het plan is er, de locatie is gevonden.. toen de naam nog: Huszar?

Het mooie glas-in-lood in dit pand, is gemaakt door kunstenaar Vilmos Huszar. Dit vonden wij een pakkende naam. Een leuke bijkomstigheid: Huszar betekent ‘soldaat te paard’. Vandaar dat er bij de koffie gekozen is voor een stroopsoldaatje.
Tijdens het ontwerpproces zijn we er ook achter gekomen dat de grootvader van dit familiebedrijf gediend heeft als huszar. Er kwam zelfs een prachtige oude foto op tafel die uiteindelijk in de glazen wand en in het logo verwerkt is. Opa houdt zo een ‘oogje in het zeil’.

Bijzonder interieur, wat was je inspiratie?
We betraden dit pand en het eerste wat opviel was de enorme witte wand van elf bij vier meter. Ik wilde wat meer gezelligheid creëren zodat het wat huiselijker zou aanvoelen. Daarom koos ik voor hout. De architect draait zich nu vast om in zijn graf!
Daarnaast vonden wij het een uitdaging om het meubilair uit gerecyclede voorwerpen en materialen te laten bestaan. We bedachten een enorme kastenwand van tweedehands exemplaren. Dat zou ook nog praktisch zijn voor het opbergen van glazen, de muziekinstallatie, boeken en andere prullaria. Ik ben op één dag zeven keer heen en weer gereden tussen Schiedam en Delft. In Schiedam zit namelijk een hele goede kringloopwinkel. Alle kasten zijn vervolgens uitgestald en aan de hand van mijn impressietekening heeft onze timmerman alles in elkaar gezet. Wij zijn er heel blij mee!

Op de kaart staan veel vegetarische gerechten. Heeft dat een speciale reden?
Wij willen eerlijk eten aanbieden tegen een eerlijke prijs. Zonder het geitenwollen sokken idee. Als grootafnemer moet je eerlijke, biologische producten aanbieden omdat je vooral in deze positie een verschil kan maken. Thuis bak je misschien vijf eitjes per week. Hier gaan er wel negentig eieren op een dag door! We willen niks met de ‘grote boeven’ te maken hebben. Daarom hebben we enkel contracten met kleine ondernemingen. De boer komt af en toe zelf zijn asperges brengen. De taarten worden gebakken in eigen keuken. En de baas van Budels komt persoonlijk zijn biertjes laten proeven. Naast Budels verkopen we nog meer bier van kleine ondernemingen: 31 Nederlandse speciaal bieren op fles en 4 Nederlandse bieren op de tap.

 

“We willen niks met de ‘grote boeven’ te maken hebben”

 

Huszar heeft een succesvol eerste jaar achter de rug, reden tot nieuwe dromen?!
Bijna iedere avond zitten we vol. Daarom willen we binnenkort ook proberen om op maandag open te gaan. Ook het terras moet op de schop. Daar werken nu een aantal studenten van Bouwkunde aan in de kelder. Zij gaan een antwoord zoeken op de vraag: hoe deel je een terras zo efficiënt mogelijk in zodat het uitzicht optimaal benut wordt? Maar verder dromen? Van die dromen die je niet mag opschrijven? Ja, dat zou zijn: in de zomer een bakfiets neerzetten waar ik met de kleintjes biologisch schepijs verkoop, een terrasboot in de kolk, een daktuin/terras met uitzicht op de kolk.. Moet ik nog verder gaan?

Vis/vega
 Eetcafé/restaurant
 Kunst/kitsch
 Buiten/Binnen
  Hollandse stamppot/Oosterse gerechten
 Kwaliteit/kwantiteit

 
 
Meer proeven van deze eerlijke kaart met opa de Huszar op de achtergrond? Marieke zit nog vol ideeën dus houd Huszar in de gaten.

Be first to comment