Onder moeders Paraplu

Door Plan_D Staff

 

Om Delft vormt zich een donkere laag van grijze wolken. Een voor een vallen de druppels naar beneden. Het getik tegen de ramen wordt steeds harder. De bomen dansen mee op het stevige geblaas van de wind. Langzaam verandert het charmante Delft in een grauwe stad. Mensen versnellen hun pas; gauw naar binnen om te schuilen.. Behalve Gerwin. Want Gerwin heeft een Senz.

Sterker nog: Gerwin heeft de Senz (stormparaplu, red.) bedacht en gemaakt tot het succesvolle product dat het nu is. Uit frustratie van de normale paraplu ontstond het idee voor de stormparaplu. Eentje die niet kapot gaat, omklapt of in je ogen steekt. Problemen die bij iedereen bekend zijn. Maar hoe verbeter je het traditionele model dat al sinds 1400 voor Christus onveranderd is gebleven? Bedrijven geloofden er niet in. Gerwin geloofde echter wel in zijn concept van de onverwoestbare paraplu. “Ik ga het gewoon oplossen.” Dus in plaats van een koffiezetapparaat koos IO’er Gerwin voor de paraplu als zijn afstudeerproject.

Hoe kan het dat de Senz Umbrella niet omklapt of kapot gaat?
Eerst ben ik kapotte paraplu’s gaan verzamelen om te kijken wat het probleem precies is. Heel vaak zijn het de scharniertjes. Wij hebben een unieke constructie bedacht voor de belijning. Door het verbinden van de belijning aan het einde, is er geen scharnier meer nodig. De paraplu is aan de ene kant langer voor de aerodynamica. Hij zoekt zelf de beste positie in de wind. Hierdoor klapt hij niet meer om en kun je hem heel licht vasthouden.

In zo’n twee jaar was de Senz uitgegroeid van krabbel tot succes. Hoe is het allemaal zo snel gegaan?
Stapje voor stapje was het er. Ik had iets moois bedacht maar van marketing en commercie wist ik niet veel. Daarom heb ik twee studievrienden gevraagd voor de markt-kant. Het prototype was helemaal van carbon en super hightech, maar zou 200 euro kosten. Dus moesten we eerst aantonen dat de markt op zo’n paraplu zat te wachten. Vervolgens heb ik oude paraplu’s uit elkaar gehaald en onder oma’s naaimachine weer in elkaar gezet. Een jaar later was de marktintroductie. Het eerste model had nog wat kinderziektes. Toen heb ik tegen Philip (een van de twee partners, red.) gezegd: ik ga nu naar China en kom pas terug als ik een oplossing heb gevonden.

Wat is jouw meest trotse Senz-moment?
Dat ik ontdekte hoe we als team samen konden innoveren. Ik had verwacht dat mijn trotse moment zou zijn wanneer de Senz voor het eerst in de winkels zou liggen; dat er dan een hemelpoort zou open gaan en ik engeltjes zou zien. Maar dynamiek in een team en samen succes bereiken, dat vind ik pas echt heel mooi.

Wat doe jij eigenlijk het liefst als het regent?
Kitesurfen. Die zouden we ook kunnen verbeteren. Nee, ik ben begonnen aan een paraplu omdat ik super chaggy  werd dat hij kapot ging. Dus, ik houd niet van regen. Ik ben geen paraplu’s gaan maken omdat ik van paraplu’s hield.

En als het regent, en je hebt geen Senz, kun je dan het beste rennen of lopen?
Wat ik moet doen, is ervoor zorgen dat niemand me ziet! Als het regent en ik ben mijn Senz vergeten dan ren ik naar het dichtstbijzijnde verkooppunt om er een te halen. Ik regen liever nat, dan rond te lopen met een ronde plu. Dat gaat dus niet gebeuren.

Wie zou je het allerliefst met jouw paraplu zien willen rondlopen?
Ik weet dat James Dyson (uitvinder filterloze stofzuiger, red.) mijn plu heeft. Het zou leuk zijn om hem er ook mee te zien rondlopen. Ook heb ik Sinterklaas een keer een mailtje gestuurd. Het werd namelijk slecht weer bij de intocht en dat is natuurlijk heel vervelend voor Sinterklaas. Dus wij boden hem onze paraplu’s aan. Maar het mocht niet vanwege sluipreclame.. onzin!

The Weather Girls met ‘It’s Raining Men!’ of Rihanna met ‘Umbrella’?
Ik kies voor The Weather Girls omdat het meer passie en energie uitstraalt. Word je heel blij van.

Welke tip geef je mee aan alle jonge ontwerpers?
Als studenten beseffen wat ze kunnen en met hun ambitie de wereld een stapje verder willen brengen, dan moeten ze er zélf aan trekken. Als ik bij een paraplufabrikant deze afstudeeropdracht had gedaan dan was hij er niet geweest. Waarom nu wel? Omdat ik met Philip en Gerard er vol voor ben gegaan. Soms moet je naïef zijn en denken dat je het kan doen. En door die naïviteit, kún je het ook doen!

Tot slot, wat is het volgende product dat we van je kunnen verwachten?
Een parasol, die waait namelijk ook weg. Hij is nog niet op de markt maar wel ontwikkeld. Het is slimmer om dit met een partner te doen dus daar zijn we nog naar op zoek. Wat we in de toekomst nog gaan doen is super geheim. Er zijn wel plannen…

Gaat Gerwin toch nog de uitdaging aan om een koffiezetapparaat te ontwerpen? Of moeten we het zoeken in de kitesurf-sport? We weten het niet. Een Senz kun je in ieder geval overal al krijgen. Bekijk hier de website.

Be first to comment