Op bezoek bij cepezed

Door Plan_D Staff

Aan de rand van ons historische Delft, wordt een rij van traditionele metselpanden onderbroken door een staaltje moderne architectuur. Een transparante gevel laat de constructie zien van het gebouw erachter en neemt de lift op als een bijzonder gevelelement. Grote, witte letters op het glazen scherm maken duidelijk wie hier gevestigd zit: architectenbureau cepezed. Echter, niet meer voor lang. cepezed verhuist namelijk naar het voormalige Techniekmuseum aan de Ezelveldslaan, achter het Bastiaansplein.

De naam van het bureau is afgeleid van de achternamen van de drie oprichtesr, Michiel Cohen, Jan Pesman en Rob Zee, die het bureau in 1973 oprichtten. Op de Phoenixstraat hielden ze eerst kantoor in een oude, houten barak van het voormalige ziekenhuis dat nu Delfstede is. Sinds 1999 staat op dezelfde plek het moderne gebouw dat we nu kennen, ontworpen door cepezed zelf.

Dit gebouw is volledig gemaakt volgens de methodiek van het Industrieel, Flexibel, Demontabel bouwen (IFD). Dat wil onder meer zeggen dat de onderdelen van het gebouw zoveel mogelijk in de fabriek zijn geprefabriceerd. Ook heeft het bureau ultra lichte vloeren ontworpen waardoor een extra bouwlaag kon worden opgenomen. De transparante voorgevel bevat een glazen scherm dat wind-, licht-, en geluidwerend is en tevens zorgt voor de optische aansluiting bij de omliggende historische bebouwing. Daarmee representeert dit gebouw de expertise van cepezed: kennis, vaardigheid en een eigenzinnige no nonsense-mentaliteit, waarbij ze als geen ander de complexiteit achter de eenvoud beheersen.

Het bureau ontwerpt echt niet alleen moderne gebouwen, maar ook bijvoorbeeld uiteenlopende renovatie, herbestemmings- en revitalisatieprojecten. Toen het voormalige Techniekmuseum op hun pad kwam, hoefden de ontwerpers niet lang na te denken. Ze besloten het te verwerven en er hun nieuwe thuisbasis van te maken. Ooit diende het complex om studenten van de TU wegwijs te maken in de werking van stoommachines en verbrandingsmotoren. Inmiddels is dit gebouw een Rijksmonument en staat het sinds 2008 leeg. Naast cepezed vestigen zich nog uiteenlopende andere bedrijven in de creatieve industrie. Begin 2015 moeten alle plannen zijn gerealiseerd.

De eerste drie foto’s zijn van het voormalige Techniekmuseum. De foto’s erna zijn van het huidige pand aan de Phoenixstraat en gemaakt door Koen Kaljee.

Be first to comment