I AM IVAR

Door Plan_D Staff

 

I AM IVAR. Onder deze naam gaat de Delftse fotograaf aan de slag. Maar dat maakt ons nieuwsgierig..wie is Ivar dan? Nou, zijn volledige naam luidt Ivar Teunissen. Geboren in Lelystad, getogen in/rondom Delft en als kleine jongen ooit begonnen bij het Nationaal Ballet. Nadat zijn middelbare school hem vriendelijk heeft verzocht te vertrekken, begon voor Ivar een avontuur. Gekke bijbaantjes volgden elkaar op. Ik noem de pindakaasfabriek, parkeerwacht en het IKEA-restaurant.. Voeg hier een fascinatie voor andermans levens verhalen aan toe, plus de drang om de wereld te ontdekken, en je hebt het recept dat Ivar heet. Maar hier begint het pas..

Een dikke bonus van zijn baan bij een grafisch ontwerpbureau besteed Ivar aan zijn eerste echte camera. En daar begint het hoofdstuk van Ivar de fotograaf. Ivar de fotograaf begint met het insturen van foto’s voor iStockphoto, en verdient daarmee in een jaar het forse bedrag van 18 dollar. Gelukkig gaat al gauw het balletje rollen toen een project in het buitenland zich voordeed. Zo geeft hij met iStockphoto en Getty images op 5 continenten workshops en staat hij op de MacExpo in London. Na 10 jaar gaat hij aan de slag als curator bij het nieuwe bureau Stocksy. Inmiddels is ook I AM IVAR ontstaan: een merknaam die foto’s, workshops en een leuke tijd beloofd. Hiervoor schiet hij voornamelijk portretfoto’s, promotiewerk en advertentiecampagnes. En zo komen we uit bij de shoot Dutch Identity in Fashion: neem prachtige, op Delftsblauw geïnspireerde, jurken en combineer dit met een topfotograaf en je krijgt het volgende resultaat.

Nog even over I AM IVAR. Wat wil jij met jouw foto’s vertellen?
Ik zie fotograferen als een filmpje dat zich afspeelt. Ik weet precies wat er is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Uit dat filmpje neem ik een slice: dat is de foto die ik neem. Deze foto is de visuele prikkel waarmee ik mensen wil stimuleren te dagdromen over het verhaal van de foto. Ik wil ze laten verwonderen.

 

“Ik concludeerde dat ik ‘s werelds grootste netwerker wil worden.”

 

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Mijn foto’s omschrijf ik als redelijk realistisch met een surrealistisch tintje en een knipoog. Ik wil verder gaan dan fotograferen alleen. De shoot en alles eromheen moet voor iedereen een mooie ervaring worden.

En hoe probeer je die mooie ervaring te bereiken dan?
Heel veel mensen dromen ervan om fotograaf te zijn, of model.. Ik leef in dat opzicht de droom van die mensen. Waarom moet datgeen wat ik doe dan op werk lijken? Ik wil er gewoon een leuke ervaring en een leuke dag van maken. Dit doe ik door er zo relaxt mogelijk in te staan. Iedereen is evenveel waard; degene die koffie haalt staat gelijk aan het model en de fotograaf. Dat is precies het verschil tussen een product dat met liefde gemaakt is en een product dat machinaal is gemaakt.

Waar sta jij over 10 jaar?
Fotograferen is nooit mijn einddoel geweest. Iemand gaf mij ooit een heel mooi compliment, hij zei tegen me: “Als je wilt, weet over 10 jaar iedereen wie je bent.” Toen ging ik nadenken: wat wil ik? Maar eerst: waar ben ik goed in? Ik ben goed in fotografie en goed met mensen. Ik concludeerde dat ik ’s werelds grootste netwerker wilde worden. Dat iemand aan mij kan vragen om een muzikant, een model en fotograaf in, ik noem maar wat, China. En dat ik dan precies de juiste mensen weet voor hem. Daarom wil ik de komende 10 jaar elk jaar ergens anders op de wereld wonen. Ik begin in september in Berlijn.

Wat is het meest fotogenieke plekje van Delft?
Goh.. dat zijn er zoveel! In Delft heb je gigantisch veel mooie hofjes. En kleine parkjes binnen een huizenblok.

De serie die wij publiceren gaat over mode. Je was fotograaf bij Dutch Identity in Fashion.. Kun je daar wat meer over vertellen?
Tijdens de Museumnacht Delft in oktober opende Het Prinsenhof de tentoonstelling ‘Delfts Blauw. Kunst of Kitch’ waarin het Delftse aardewerk te zien is. Hier organiseerde zij ook een modeshow bij. De jurken voor deze show werden ontworpen door Dutch Identity in Fashion: modeontwerpers die de wortels van hun identiteit gebruiken als handelsmerk. Ik werd gevraagd om de jurken te fotograferen. Voor mij vergde dit een andere aanpak; het verhaal achter het personage is ondergeschikt aan de jurk waar het om draait. De shoot werd geshoten in de Porceleyne fles (voormalig aardewerkfabriek, nu museum, aan de Rotterdamseweg, red.) wat ik best wel spannend vond! Ik mocht ook van alles uit het museum gebruiken voor mijn shoot. Zo’n vaasje van 10.000 euro weegt toch wel een wat zwaarder dan eentje van 25 e.

 

De fotoshoot was een samenwerking van Ingrid Meijer (productie), Bruce Stamper (make-up & hair), Eke (model) en Ivar Teunissen (fotograaf).

 


Meer info over I AM IVAR is te vinden op zijn website. Naast fotograaf is Ivar ook in te huren voor workshops.

Be first to comment