Gedraaide Symmetrieën


Dit is een reeks projecten die alle relatief klein van schaal zijn en een draai-symmetrische opzet hebben. Daardoor kan men ze op verschillende manieren begrijpen, hun geledingen op verschillende wijzen lezen. Elk ontwerp heeft een eigen thema (koepel, poort etc.) en tezamen zouden ze kunnen worden beschouwd als een reeks preludes of fuga’s, kleine werkjes waarin een componist zich vrij van uiterlijke voorwaarden geheel kan wijden aan zijn vormkunst. Met de fuga uit de muziek heeft het draai-symmetrische compositieprincipe gemeen dat één thema wordt ontwikkeld, omgekeerd en (contrapuntisch) wordt gecombineerd met ander thematisch materiaal zodat uiteindelijk ook de betekenis ervan transformeert: in een van de ontwerpen wordt een poort eerst een trappenhuis en dat wordt vervolgens weer een panoramaterras. Deze werkwijze heeft geleid tot de volgende zes kleine maar veelzijdige ontwerpen.

Loed Stolte (1990) is Master student Architectuur aan de TU met een grote fascinatie voor architectonische compositie. De hier getoonde projecten zijn op het laatste na alle tot stand gekomen buiten het vaste curriculum.

Tekst en afbeeldingen: Loed Stolte

Be first to comment