Echt HEMA, echt Delft

Echt HEMA: eenvoudig, duidelijk, nuchter én gebruiksvriendelijk. Producten om dingen op te bergen in huis, eenvoudig te plannen van je dagelijkse bezigheid of het makkelijker organiseren van je bezigheden.

Voor de 26e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd zijn studenten van verschillende scholen benaderd om een product te ontwerpen in het handschrift van de HEMA. Er wordt naar gestreefd naar het in productie nemen van één of meerdere winnende ontwerpen. Al meer dan 25 ontwerpen hebben een plaatsje gekregen in de winkelschappen. De decolloté portemonnee van van Hiske Elferink (winnaar HEMA ontwerpwedstrijd 2012 – red.) van Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ligt inmiddels in de schappen.

Van de 14 beste ontwerpen uit de HEMA ontwerpwedstrijd 2013, zijn er maar liefst 8 ontworpen door een Delftse student. Zeg je HEMA ontwerpwedstrijd, dan zeg je TU Delft. Al jaren domineert onze universiteit de ranglijsten van de HEMA.

Wij hebben een paar vragen voor twee Delftse ontwerpers die nu staan te shinen in de top-14 van de ontwerpwedstrijd.

 

DE FLEXWERKER

Esther Zijtregtop
21 jaar
Industrieel Ontwerpen

Wat was je inspiratie voor de Flexwerker?
Het thema van dit jaar is een product die het dagelijks leven beter organiseert. Dit deed me denken aan een idee van de NS: station2station-plekken. Deze plekken zijn o.a. voor flexwerkers die even de laptop open willen slaan, terwijl ze wachten op de volgende trein. Het flexwerken, oftewel ‘Het Nieuwe Werken’, is een werkwijze die de laatste jaren is toegenomen. Werknemers delen hun eigen tijd in en het vaste bureau op werk verdwijnt. Een gevolg hiervan is dat men overal een nieuwe werkplek moet creëren. Dit kost tijd. Bovendien missen mensen het gevoel van een ‘eigen’ plek. Het leek mij een uitdaging om een product te ontwerpen waardoor je je eigen bureau overal mee naar toe kunt nemen. Zo kun je je werkomgeving op verschillende plekken organiseren. Overal je eigen werkplek!


De Flexwerker?

Toen ik ging bedenken hoe ik dit kon realiseren, kwam ik op het idee van een combinatie tussen laptophoes en werkplek ineen. Waar een laptop is, is meestal ook een laptophoes. Als de laptop uit de hoes is gehaald, zwerft de hoes vaak wat rond en heeft het op dat moment geen functie. Juist hierin zag ik een mogelijkheid. Waarom niet de hoes benutten en er een werkplek van maken? De flexwerker was geboren.
In de opgevouwen stand is de flexwerker alleen een laptophoes, mwanneer het wordt geopend kan de laptop eruit worden gepakt en ontvouwt de werkplek zich.
Extra handig: in het ontwerp zitten een aantal insteekhoezen waar je notities in kan stoppen. Bijvoorbeeld de losse blaadjes die normaal op je bureau rondslingeren. Er is nu ook een duidelijk onderscheid te maken in werken of vrij zijn; sluit je de map, dan sluit je letterlijk ook je werkplek af.
Een bescherming voor je laptop en tevens je eigen werkplek, gaat zo overal mee naartoe.

 

DE MAGNETISCHE THEE- EN HANDDOEKHANGER

Maxim Smulders
21 jaar
Industrieel Ontwerpen

 

Wat was je inspiratie?
Het viel mij op dat mensen vaak niet goed weten ze waar hun thee- of handdoek moeten laten in de keuken. Als je een keukenzaak binnenstapt en je vraagt waar je in die mooie design keuken je doeken ophangt, hebben ze daar geen antwoord op. Dit vond ik gek.

Bestaande ophang-oplossingen die je in huishoud winkels vind, zijn lusjes, haakjes, krokodillen-klemmen en gleufjes. Lusjes aan een doek zijn soms lastig te vinden en breken geregeld af. Haakjes zijn vaak lelijke witte dingen en moeten soms geschroefd worden; dit vergt gereedschap en beschadigt muren en deuren. Krokodillenklemmen glijden geregeld los en gleufjes zijn ronduit onhandig; doeken vallen er vaak tussenuit of je krijgt de doek er maar niet goed tussen geklemd.

Na een gebruiksonderzoek bij diverse mensen thuis kwam ik tot de conclusie dat het ophangen van deze doeken een probleem is, dat wij allemaal eigenlijk min of meer geaccepteerd hebben. Daar ben ik toen een oplossing voor gaan bedenken.

De magnetische thee- en handdoekhanger?
De ‘Magnetische thee- en handdoekhanger’ zorgt ervoor dat je snel en makkelijk een doek ophangt. De hanger, met daarin twee magnetische RVS plaatjes (SS400 series), omklemt de handdoek. En door die plaatjes in de klem hang je de doeken eenvoudig op door ‘m tegen een magneetstrip te houden. Bovendien kunnen kunnen de klemmetjes, aan de hand- of theedoek, in de wasmachine tot 60 graden gewassen te worden – dus je hoeft ze niet los te maken. Gemak dient de mens.

 

Ben jij net zo fan van deze Delftse ontwerpen als wij? Stemmen kan tot 7 juli, op de website van de HEMA ontwerpwedstrijd 2013.

Be first to comment