Glaal

Zomer 2008. Twee jongens liepen over straat in Pisa. Door een woonwijk, over een industrieterrein, en daar was het vliegveld dan. Op de hoek stond een winkel, een leegstaand pand, met grote paarse letters op de ruiten: GLAAL. Na een weekend in Italië waar alles eigenlijk rijmt op pepperoni viel dat op. Wie had toen gedacht dat ze dit woord vier jaar later netjes moesten uitspellen voor de mevrouw van de Rabobank.

Hekon, Carlo en Tal: drie jongens die het ontwerperscollectief vormen achter die gekke lettercombinatie. Eentje studeert bouwkunde (Hekon) en twee studeren industrieel ontwerpen. Eentje deed aan freelancen (Carlo) en de andere twee deden grafische opdrachten voor hun studie- en toneelvereniging. Eentje (Tal) was afzonderlijk vrienden met deze twee jongens die allebei houden van mooie dingen maken. Niet in de foto-shop, maar op de JvB ontdekten Hekon en Tal als huisgenoten al snel dat ze beiden wel wat skills hadden in Photoshop. De basis was gelegd. Toen kwam Carlo – studiegenoot van Tal – in beeld. Nieuwe ideetjes werden geboren en oude ideetjes weer opgerakeld. Een zetel erbij en het ontwerperscollectief was geboren.

Je kan heel erg je eigen ding vormen met z’n drieën en de energie was er. Zo is het er van gekomen We kunnen alledrie individueel best wel wat dingen, maar als team maakt het het plaatje helemaal compleet.

 

Officiële dingetjes met KvK-nummers, lachwekkende momentjes bij de bank, intensieve en vooral lange sessies voor hét meest bijpassende logo en voilá. Het resultaat: een nieuw, fris ontwerperscollectief met een eigentijdse en vooral eigenwijze stempel. Eentje die je wel móet onthouden. Bewust voor deze opvallende naam gekozen?

 

We wilden wel iets geks. Als je het zelf uitspreekt dan moet je zelf ook een beetje nadenken, als je het tegen anderen zegt dan krijgt hij ook miljoenen vraagtekens. We wilden een invulling geven aan iets onbekends.

 

Maar wat schuilt er achter deze creatieve breinen? Met wat kopjes koffie en een appelsapje gingen we om de tafel zitten met de boys van Glaal (Hekon was niet aanwezig bij dit gesprek).

Wat is je grootste inspiratiebron?
Carlo: “Waar ik heel erg mijn inspiratie uit haal is de Stijl. Bijvoorbeeld Rietveld en Mondriaan, maar ook Crouwel, omdat ze een hele goede manier hebben van nadenken over het ontwerpen; de filosofie daarachter ben ik gaan overnemen. Als ik iets aan het ontwerpen ben, dan probeer ik mezelf grenzen op te leggen. Bijvoorbeeld door een ontwerp zo aantrekkelijk mogelijk te maken door alleen te werken met wit, zwart en een steunkleur.”

Tal: “Picasso. Die visuele concepten die hij heeft. Bijvoorbeeld ‘Le Demoiselle d’Avignon’, waar er een reeks van figuren langs elkaar staan, maar steeds abstracter worden naarmate je oog van links naar rechts gaat. Of karaktereigenschappen van een gezicht waarbij selectieve delen geometrisch zijn en aan de andere delen veel natuurgetrouwer. Hoe dat fotorealisme en die grafische stijl elkaar raken, vind ik heel erg sterk.”

Wat is je meest trotse Glaal-momentje?
T: “Het is niet per se dat ik een verhaal wil vertellen, maar ik wil mensen laten nadenken over hun eigen verhaal. Ik wil gewoon mooie dingen maken, die iets toevoegen. Niet per se visueel mooi, maar wat de omgeving beter maakt. Wat ik wel merk aan Glaal, is dat je als ontwerper – wat voor ontwerper ook – je in een geheel andere wereld waant dan op je school. Je kan dan misschien wel hele mooie dingen maken, het moet wel ergens terechtkomen. Het is een ding om het zelfvertrouwen te hebben dat je iets kan, maar het is onmisbaar om die dingen ook te communiceren op een manier dat het anderen aanspreekt. Dat communiceren met een klant, dat proces is wel erg interessant. Ik ben er wel trots op dat we dat nu aan het uitvinden zijn.”

Als je terug kon gaan in de tijd, wie zou je dan willen ontmoeten?
C:Stanley Kubrick.  Ik vind het heel inspirerend dat hij heel lang kon doen over het schieten van een luttele film-scene. Over alles is heel goed nagedacht – over perspectieven, over verhoudingen. Dat bezeten perfectionisme: heel erg vet. Daar zou ik wel graag een kop koffie en een peukje mee willen doen.”

Welk kunstwerk (in de breedste zin) zou jij gemaakt willen hebben?
T: “Vorig jaar was ik in Brazilië. Toen ik in Rio was, moesten we een case doen voor een bedrijf. Onze tolk nam ons mee naar de galerij van hem en zijn vrienden, dat ooit was begonnen als een grapje. Oorspronkelijk was het een verwaarloosd woonhuis, dat maar half opgeknapt was. De rotte gaten in de muur hadden ze op een gegeven moment bedekt met schilderijen, waardoor het langzamerhand steeds meer in een galerij begon te veranderen. Mensen leken het te waarderen, dat ze daar een galerij van hadden gemaakt. Dat zoiets in die context was opgezet, was erg vet: dat je naar buiten loopt, uit die galerij en dan op een onverlichte straat terechtkomt met stalen containers die nooit meer worden opgehaald, autowrakken en dan drie kinderen die naar je toekomen om die halve zakken met popcorn te vragen. Dat contrast was een kunstwerk op zich.”

Wat zou je zeggen tegen je 16-jarige zelf?
C: “Die mentaliteit die ik nu meer heb: als ik iets graag wil, dan voer ik dat ook uit – dat had ik gewoon vanaf vroeger moeten hebben. Als je een idee hebt en je wilt het heel graag doen, ga dat dan ook meteen doen. Gewoon gaan – en je niet laten tegenhouden door iets. Je ongeremde impulsiviteit doelgericht nastreven, zegmaar.”

Over 10 jaar, dan zeggen mensen “Hee, Glaal is toch van die ene…”
C: “Het lijkt mij heel tof als we bijvoorbeeld een hele goede letter hebben ontworpen. Een goed font, dat mensen vaak gebruiken; eentje waarbij ze niet echt nadenken, maar waarvan ontwerpers wel weten dat het van ons komt. Iets subtielers. Tuurlijk is het leuk om bekend te zijn, maar daarvoor – mijn inziens – ben je niet als ontwerper begonnen.”

digitaal / ANALOOG (C)
geometrisch/ ORGANISCH (T)
sans serif / SERIF (C)
slash / UNDERSCORE (T)
UIT / thuis (C)
KROEG / club (T)
DROOM / realiteit (C)
BROS / brownie (T)
Blond / BRUIN (C)
GOED GESPREK / schuine mop (T)
mee met de stroom / BOVENOP DE GOLF (C)
rothko / DALI (T)
PULP FICTION / superman (C)
HELD / schurk (T)

Foto’s: Glaal. Op de laatste foto, v.l.n.r.: Hekon (niet aanwezig bij dit gesprek), Carlo en Tal.

 

Wat zijn ze toch leuk, die jongens van Glaal. Benieuwd wat ze nog meer hebben gedaan? Check hun site, of volg ze op Facebook.

Be first to comment