LIFE on MARS

Zondagmiddag, in een huisje vlakbij Den Haag HS. Een kijkje in de studio, oftewel het huisje waar Jaap de Laat woont. De studio waar hij samen met studiegenoot en maatje Tim Mulders al die nieuwe deuntjes produceert. We hebben het over het energieke duo achter DJ/producers/radiomakers-team LIFE on MARS. Onlangs dit jaar begonnen met een schone lei: een nieuwe naam, een nieuwe booker en nieuwe release op een vet label, maar toch altijd in het genre waar ze zo veel van houden en kwijt in kunnen:

 

House, house, house. Het is allemaal House

 

We namen een kijkje achter het computerscherm van deze muzikale boys. Het gaat terug naar het allereerste begin. Samen geboren op dezelfde ziekenhuisvloer, later gescheiden, maar jaren later weer herenigd in de collegezalen van Lucht- & Ruimtevaarttechniek (L&R) aan de TU Delft. Die liefde voor muziek die zat er al in. Tim was begonnen als BNN-stagair, chillend met Willy Wartaal in de coffeeshop. Jaap was al rond zijn 14e/15e begonnen met DJ’en en produceren. Allebei hadden ze wel die ambities om het te gaan maken in die muziekwereld. Wat begon met een intensieve DJ-cursus én een wekelijkse radioshow bij de plaatselijke radioshow in Delft, resulteerde uiteindelijk in een radioshow bij XT3 en de aansluiting bij de Zeezout-familie. Als duo begonnen ze eerst onder de naam Flavourables waarmee ze al een paar releases hadden uitgebracht. Die naam Flavourables? ‘Een brainfart’. Zo hebben ze ook de naam LIFE on MARS bedacht en gelanceerd. Niet alleen omdat ze L&R studeren, maar ook gewoon omdat het vet klinkt. Dat het daarom draait – doen en maken wat je zelf leuk vindt – hebben ze onderhand wel in de vingers, maar onderschat ze niet. Deze boys weten precies wat ze willen en hoe ze dit willen bereiken:

 

Ik zit hier gewoon lekker achter de computer te nerden en Tim is lekker aan het kletsen. Zo is het wel een goede verdeling.

 

Waar Jaap verder gevorderd is in het produceren, praat Tim de radioshow vol en neemt die babbeltjes ook mee om het contact met anderen te onderhouden. En dat DJ’en – dat is van hun samen. En bij het voorbereiden?

Jullie hebben al een aantal platen uitgebracht onder de naam Flavourables, en binnenkort komt er weer eentje uit onder LIFE on MARS. Is die combinatie draaien en produceren bewust?
T: “Ik zou nooit alleen een DJ willen zijn, of alleen een producer. Als je alleen produceert kan je het effect ervan niet echt op de dansvloer zien, het is wel geinig als anderen het doen maar dan wil je het zelf ook draaien. Als je alleen DJ’t dan ben je alleen platen van anderen aan het draaien, wat op zich ook wel vet is. Maar als je een plaat van jezelf draait en je ziet een vette reactie, dat is pas kicken.”
J: “Als je muziek aan het maken bent, dan ben je eigenlijk heel veel aan het pielen. Je bent iets aan het doen wat best veel techniek vereist om het geluid op een bepaalde manier te laten klinken. Als je dan een goede reactie krijgt als je het aan het draaien bent, dan is dat een soort beloning voor die tijd dat je zo aan het pielen bent. Je kan zien wat je werk opbrengt. En het is een extra uitdaging.”

Wie is jullie favoriete muzikant?
J: “Todd Terje, dat is wel een van mijn favorieten.”
T: “Ik heb er wel veel. Het hangt er van af, om wat voor muziek het gaat. Ik respecteer Maceo Plex bijvoorbeeld heel erg, vanwege zijn diversiteit; zeker ook met zijn alter ego Maetrik, waar hij heel veel techno mee maakt. Het feit dat hij dit allebei op zo’n hoog niveau doet, vind ik wel heel cool.”

 

Ik weet eigenlijk nooit wat Tim na mij gaat draaien. Dat is juist het leuke, die afwisseling.

 

Waar krijg je kippenvel van?
T: “Als je in mijn oor blaast.”
J: “Van hele mooie muziek.”
T: “Of als je beelden achteraf terugkijkt van het DJ-en. Een soort van nageniet-kippenvel.”

Welke rol speelt muziek in je leven?
J: “Ik kan er mijn emoties in kwijt. Als ik chagrijnig ben, dan bouw ik een hele stroeve beat en dan wordt het een technoplaat. Als ik happy ben dan klinkt het allemaal wat vrolijker. Ik kan er wel mijn ei in kwijt. Ben alleen maar blij dat er een publiek is aan wie ik dat kan laten horen. DJ-en geeft me gewoon een heel goed gevoel. Ik kan het ook niet echt wegdenken.”
T: “Ik ben wel bereid om veel aan de kant te schuiven voor de muziek. Voor iedereen komt er wel zo’n moment waarbij je er voor gaat of niet, en ik ben dan wel bereid om dan een keertje in het diepe te springen. Wij zijn natuurlijk al erg bevoorrecht dat we überhaupt kunnen kiezen. Misschien ga je wel een keertje op je bek, dan kan je altijd nog een baan in de Engineering zoeken.”

Wat is in jullie werk je grootste frustratie?
T: “Dat de computer het niet aankan tijdens het produceren. Daar hebben we nu geen probleem meer mee, maar dat was wel onze grootste frustratie. Heel vervelend was het als we niet meteen terug konden luisteren wat we aan het doen waren. Of toen laatst onze computers overhit raakten tijdens het draaien. Toen moesten we – zonder dat het publiek het merkt – omschakelen naar USB-sticks. Muziek maken en draaien blijft toch een technisch dingetje.”

Waarom is die DJ-wereld nou zo’n mannenwereld?
T: “Ik denk dat het heel simpel is, je moet toch gewoon een keiharde nerd zijn. Je moet er veel heel veel tijd insteken. Het is ook absoluut niet zo dat vrouwen het minder goed kunnen, dat is echt niet waar. Maar het is net dat stukje interesse in de techniek.”
J: “Je ziet inderdaad veel vaker dat mannen het leuker vinden om aan computers te sleutelen en met software en hardware te experimenteren. Uiteindelijk is dat de basis om elektronische muziek te maken.”

Over 10 jaar, dan zeggen mensen: ‘LIFE on MARS, hee die kennen we van…?’:
J: “Ik zou nog best wel een keer in NASA-pak willen DJ-en. Lijkt me best wel kicken.”
T: “First DJs in space, dat zou wel mooi zijn. En gewoon van goede platen.”

Laatste vraag. Als je vier mensen, levend of dood, mocht uitnodigen voor een diner en party. Wie zouden dat zijn?
Amy Winehouse
Marylin Monroe
Neil Armstrong
Ghandi

 

Wil je meer horen van LIFE on MARS? Ga naar hun soundcloud of volg hun facebook voor hun nieuwste release op 9 en 25 augustus.
Op 17 augustus staan zij B2B met L’Atelier op Ohm festival.

Be first to comment