Op hofjestour met David

We kennen Delft van de grote markt. We kennen Delft van de Oude en Nieuwe Kerk. We kennen Delft van de mooie, oude pandjes en de pittoreske grachtjes die ertussen lopen. Maar wat bevindt zich eigenlijk tussen die steegjes en wat zit er achter die achterdeurtjes? David Laughton nam ons mee op ontdekkingstocht, op zoek naar de hofjes van Delft.

We beginnen onze wandeling in het Bagijnhof.

Hier lopen we het deurtje in naar het Hofje van Almonde (Bagijnhof 10-22). In 1607 werd dit hofje gesticht door Magdalena van Almonde, zusje van burgemeester Abraham van Almonde. Bij haar overlijden schonk zij haar huis aan maagden en dienstmaagden die hun huishuur niet konden betalen. 200 jaar later wordt het huisje afgebroken en werden de 7 huidige huisjes gebouwd.

We lopen verder naar het Noord-Oosten van de stad, op weg naar de Paardenmarkt.

Hier wandelen we het Hofje van Pauw (Paardenmarkt 54-62) in. Elisabeth Pauw was de dochter van burgemeester Jacob Pauw. Haar hele leven bleef ze kinderloos. Daarom schreef ze in haar testament dat er van haar nalatenschap een hofje gebouwd moest worden. Dit hofje voor arme  families werd in 1707 gebouwd en bestaat uit 8 woningen en een grote pomp in het midden van het plein.

Vanaf het hofje lopen we nog even het terrein op van het voormalige Artilleriemagazijn (Paardenmarkt 1) van Holland en West-Friesland. Het begon ooit als het Clarissenklooster maar werd daarna vooral gebruikt om oorlogsgoederen zoals zwavel, salpeter, kogels, affuiten en kanonnen op te slaan. Tot dat in 1654 een kruittoren ontplofte. De hele omgeving was verwoest, en een nieuw complex met een nieuw magazijn verrees. Nu is de plek een verzamelplaats voor verschillende bedrijfjes.

We lopen de Schie af naar het Zuiden, naar de Oranje Plantage.

Hier lopen we het Klaeuwshofje (Oranje Plantage 58-77) in. Dirck en Elizabeth Uyttenhage waren eigenaar van bierbrouwerij de Klaeuw en in 1605 stichtte zij ook dit hofje. Dit hofje bestaat uit 12 kleine huisjes plus een groot huis voor de stichters en de nakomelingen van de bierbrouwerij. Van elke 2 huisjes is 1 gemaakt, waardoor er nu om en om een loze voordeur is.

Bron informatie: www.delft.nl

Be first to comment