Dansjes draaien met L’Atelier

 

Het idee: een producer werkt in de studio, maar een echte muzikant werkt op de werkplaats, het Atelier. – Gijs.

Zo is ooit de naam L’Atelier geboren. Geïnspireerd op het laatst opnieuw in leven geblazen spijkerbroekenmerk Atelier La Durance, en toegepast op hun eigen muzikale wereldje. Zo is het ooit begonnen. Twee boys, eentje uit Loenen, eentje uit Utrecht, die het allebei wel leuk vonden om plaatjes te draaien maar inmiddels al een aantal jaartjes de hele dansvloer op z’n kop zetten onder de naam ‘L’Atelier’. We kletsen met Gijs van Willigen en Paul Veen (op de videoconference) over snuisterijtjes, slechte eigenschappen en natuurlijk hun mekka, House.

Gijs en Paul hebben elkaar ontmoet via het vriendinnetje van Paul. Gijs zat met haar op de middelbare school, Paul zat in de klas met haar broer. Toen ze elkaar tegenkwamen was het al gelijk een muziek-match. Paul draaide al vaker in de winkel van zijn moeder, terwijl Gijs het toentertijd meer had van rappen. Ze maakten wel al wat muziek samen, maar draaien deden ze nog apart. Na een tijdje gingen ze samen wat dingetjes combineren, uitproberen; dat resulteerde uiteindelijk in hun eerste ‘gig’ samen op een schoolfeestje in Hilversum, in club Rex. Ondertussen zijn deze boys al een aantal jaren samen aan het draaien, produceren, maar vooral veel lol aan het maken. Ze hebben zelfs zo’n 4-10 boekingen per maand en zo’n 22 plaatjes uitgebracht op verschillende labels. Maar over 10 jaar?

 

Wat is kwaliteitshouse voor jullie?
Gijs: “Ik denk dat je kwaliteitshouse niet per se herkent aan het geluid, maar meer aan de groove van de muziek. Hoe graag je erop wilt dansen. De swing die er in zit. Ik vind het zelf altijd heel a-relaxed om mensen te zien shufflen. Al die rare hippe dansjes. Wat wij graag draaien, is muziek waar je geen hippe dansjes op hoeft te doen maar waar je gewoon lekker op kan swingen. Je hoeft niet per se moeilijk te doen. Ik denk dat onze muziek mensen best wel een leuke tijd bezorgt.”
Paul: “Niet te moeilijk, niet te moeilijk, zeker niet te moeilijk.”

Wat is leuker? Produceren of draaien?
P: “Een combinatie. Ik kan niet kiezen, vind het allebei heel tof. Als ik er per se eentje moet kiezen, dan produceren. Het is gewoon mijn hobby. Je maakt iets vanuit het niks. Je gooit allerlei geluiden bij elkaar, en er komt iets uit wat helemaal van jou is. Dat is wel leuk.”

Wie bewonder je het meest?
P: “Heel veel gasten. Bijvoorbeeld Kerri Chandler, DJ Tim Miles van LIFE on MARS. En niet-DJs? Mijn oma. Ze stond zo positief in het leven.”
G: “Ik bewonder Paul. Kijk hoe die jongen er uit ziet. En mijn opa dan. Die staat zo positief in het leven. Maar verder. Het zijn niet alleen personen. We zijn naar masterclasses geweest van producers, bijv van Detroit Swindle. Als je ziet hoe zij dingen doen, dat is wel heel inspirerend. Niet dat je die dingen zelf per se gaat nadoen, maar het zijn die kleine dingetjes die zij doen, die je eigen werk ook wat extra’s geeft.”

 

Dan zijn we resident op een chill tropisch eiland. Of mensen moeten ons kennen van die echte oude House-muziek. Gewoon kwaliteits-house. – Paul.

Waaruit halen jullie inspiratie?
G: “Amsterdam.”
P: “En labels. Freerange is heel tof, Robsoul en 4lux. We luisteren gewoon veel naar wat zij uitbrengen en zijn erg blij dat we binnenkort op de laatstgenoemde ook zelf een track uitbrengen.”

Wat zou je graag willen verbeteren aan jezelf?
P: “Plannen. Daar ben ik niet zo goed in. Echt een drama.”
G: “Paul’s moeder noemt me altijd Paul’s manager. Dat is geen grapje. Soms dan belt Paul me drie keer in de week op, om drie keer hetzelfde te vragen. Of hij belt me om te vragen of we nog boekingen hebben, terwijl dat gewoon op internet te zien is. Wat ik beter zou kunnen is mijn aandacht verdelen. Bijvoorbeeld over mijn vriendin en de muziek. Het gaat steeds beter, maar als ik echt iets aan het doen ben dan ga ik er gewoon veel te veel in op.”
 
Waar geef je het meest geld aan uit?
P: “Aan rotzooi. Nutteloze spullen die ik soms tegenkom. Gewoon gadgets.” (Paul laat nu een hele praktische, handige USB mini-ventilator zien. Altijd handig in deze warme zomer – red.)
G: “Daisy (vriendin van Gijs) zegt altijd dat ik beter mijn geld aan haar kan besteden dan aan alle schoenen of vinyl die ik koop. Ik heb best wel veel schoenen. Die Nikes, die zijn een probleem.”
 
Welke dag zou je willen overdoen?
P: “Laatste Koninginnedag. Dat was wel een toffe dag. Toen hebben we zo’n vijf optredens gedaan.”
G: “We liepen de hele dag door de stad. Hebben we gestaan op allemaal podia buiten op leuke feestjes. Zelf zou ik zou mijn vakantie in Porto wel over willen doen, met mijn meisje. Dat was echt fakking chill.”
 
Als je een rol zou mogen spelen in een film, welke rol zou dat zijn in welke film?
G: “James Bond, in die nieuwste film, Skyfall. Zo bruut is die, alles is supernieuw, en dan komt hij bij zo’n scene aan bij een garage, die doet hij open en dan staat die oude Aston Martin er weer. Dan speelt weer dat oude muziekje van de oude James Bond. Dat is wel even een emotioneel momentje hoor. Echt fantastisch.”
P: “Scarface.”
 
Je zit een week op een onbewoond eiland, met één persoon, twee objecten. Met wie en wat?
P: “Met mijn vriendin, een bed en een draai-set.”
G: “Ik zou dus best graag een week lang met Pharrell op een eiland willen zitten. Gewoon puur omdat hij zo inspirerend is, echt sick die gozer. Dan neem ik een GoPro mee, die zet ik op mijn hoofd en film ik alles wat ik die week doe. En chille stoelen voor naast het kampvuur waar we al die chille gesprekken gaan houden. Van die dikke Fatboys.” (Eigenlijk wilt Gijs hetzelfde zeggen als Paul. Maar voor het belang van het inspirerende gesprek noemt hij toch maar dit. – red.)
 
Nog even over de muziek. Zouden jullie later je brood willen verdienen met muziek?
P: “Ja, ik zou het wel willen, maar ik denk niet dat het nu realistisch is. Muziek is altijd mijn hobby geweest, zo wil ik het ook houden. Deze dingen die we nu doen zijn nu allemaal gewoon ontzettend leuk, maar de DJ-wereld is eigenlijk ook al bijna verzadigd. Je moet jezelf heel erg kunnen onderscheiden, wil je iets kunnen toevoegen.”
G: “Zou het wel willen proberen, maar er moet wel een situatie zijn die aangeeft dat het kan. Want als we nu in het diepe zouden springen, dan zou dat nu niet helemaal realistisch zijn.”

Wat maakt jullie anders dan? Iets nieuws?
P: “Ik denk dat wij gewoon andere muziek draaien, dan wat je veel hoort. Het is een mix van oud en nieuw.”
G: “Ik denk ook dat we wel goed op het publiek kunnen inspelen. En we hebben het gewoon heel erg naar ons zin.”
P: “Daarom.”

 

 

En hiermee sluiten we het gesprek met Gijs en Paul af. Wil je meer horen? Volg hun Soundcloud of check hun Facebook. En vergeet niet ze live uit te checken op Ohm festival, waar ze B2B draaien met LIFE on MARS.

 

Be first to comment