Indrukwekkend zeefdruklesje

 In een grachtenpand ergens hier in Delft bevindt zich een klein ateliertje. Een atelier met een werkplaats en een huiskatje waar kunstenaars, creatievelingen, studenten of gewoon geïnteresseerden kunnen spelen met grafische druktechnieken zoals etsen, lithografie en zeefdrukken. Eigenaar van deze speeltuin is Kirsten Peerdeman, en we noemen het: Atelier Indrukwekkend.

Na 4 jaar experimenteren, oefenen en zwoegen met hout, koper en papier en alles daar tussenin op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam was Kirsten klaar met de studiebanken. Op de werkplaats van de academie, haar grootste inspiratiebron, leerde ze alles over grafische technieken en de dingen die je daar mee kunt doen. Na haar afstuderen bouwde ze haar eigen bron van inspiratie. Een plek waar ze haar eigen expertises en fascinaties kan ontwikkelen. Een eigen atelier. Dus dat deed ze een klein jaar geleden in Delft, want Rotterdam vindt ze niet zo leuk. Het pand waar ze introk was ooit gebouwd als café, met bierkelder en al. Hierdoor dient het nu perfect als atelier. De bierkelder is omgetoverd tot zeefdruk-werkplaatsje. Achter het atelier zelf is ruimte genoeg voor workshops, cursussen en een klein kantoor, en in de pauze kan je even koffie drinken in het tuintje.

Het gaat er niet om de nieuwe Rembrandt te worden. Je kunt de technieken ontdekken, uitproberen en ervaren.

 

Lowlands-fanaat en kunstenares Kirsten heeft alle touwtjes zelf in handen. En dat is helemaal top, want dingen uit handen geven vindt ze maar lastig. Een beetje hulp krijgt ze van haar katje Dora the Explorer, die zo ontiegelijk schattig is dat klanten maar moeilijk afscheid kunnen nemen van het atelier. We moeten toegeven dat we er zelf ook wat moeite mee hadden, na zo’n dagje zeefdrukken.

Want ja inderdaad, wij hebben een dag doorgebracht op Atelier Indrukwekkend om ons de techniek van het zeefdrukken eigen te maken. Plan_D gaat namelijk van die tasjes op de markt brengen. Van die ontzettend praktische en ook best wel hippe tasjes waar je al je troep in kwijt kunt; je kent ze wel. De print op deze tas hebben we gezeefdrukt.

Zeefdrukken is de techniek waarbij je inkt door een zeef wrijft. Dit kan op papier, hout, glas, maar dus ook op textiel. Het komt uit Japan en is  zo’n 300 jaar geleden bedacht door Yuzensai Miyasaki. De Japanse keizer stelde dat gewone mensen alleen maar eenvoudige kleding mochten dragen. Yuzensai maakte het met de zeefdruk mogelijk dat ook de ‘gewone’ mens in hippe kleding kon lopen. Tegenwoordig is de zeefdruktechniek vooral bekend van Andy Warhol met zijn roemruchte soepblikken, brillodozen en natuurlijk de Marilyn Monroe.

Omdat wij sindsdien ook een beetje fan zijn van deze techniek, leggen we jullie zeefdrukken uit in een notendop, aan de hand van onze tasjes.

 

Nodig:
// een tas
// een vette afbeelding of tekst of print afgedrukt op een sheet
// een raamwerk, lichtgevoelige emulsie en een rakel
// een werkplaats met een vacuüm belichtingsbak, spoelruimte en eventueel een zeefdruktafel. Je kunt dus lekker bij Atelier Indrukwekkend gaan zitten.

 

  1. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal is over een aluminium raamwerk gespannen. We brengen een lichtgevoelige laag aan, dat een beetje lijkt op paarse verf.
  2. Het raam met daarin de sheet met onze afbeelding leggen we onder de vacuüm belichtingsbak. Een positief film in dit apparaat zorgt ervoor dat de donkere lijnen/vlakken van de lichtgevoelige laag weggewassen kunnen worden. In ons geval dus de lijnen van de deur en het plan_D logo.
  3. Vervolgens spoelen we het raam. Op de plaatsen waar de tekening zit, zien we doorlatende plekken op het raam verschijnen.
  4. Even het raam drogen en dan zetten we hem vast in een klem, waaronder we de tasjes leggen. Zo kunnen we de tasjes bedrukken. Op het raam smeren we zwarte inkt en met behulp van een rakel strijken we dit uit. Op de plekken waar geen lichtgevoelige laag meer zit, drukt de inkt zich in het textiel. Je kunt deze techniek herhalen met verschillende kleuren en vormen over elkaar heen.
  5. Laat het tasje drogen.
  6. Even het katje aaien en door naar het volgende tasje.

 

Onze tasjes zijn 5,- per stuk en komen in twee varianten: ‘groen’ en ‘deur’. Wil jij ook zo’n leuk tasje? Mail je order naar info@gewoonoverdelft.nl.

Voor de lezers die as. zaterdag aanwezig zijn op Ohm-festival, ze zijn ook verkrijgbaar in onze Plan_D-lounge.

 

Wil je ook een keer al je creatieve uitspattingen kwijt in een grafische druktechniek? Atelier Indrukwekkend zit op de Achterom 94 en het is open van dinsdag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00. // www.atelierindrukwekkend.com

 

 

Be first to comment