Een KeKke bende

Leonie (24) wilt alles. Een koffie-tent, een winkeltje, een platform voor beginnende ontwerpers en een gezellige woonkamer. En dan het liefste allemaal in één. Sinds een weekje is die droom van haar werkelijkheid geworden. In de vorm van een concept-store/ koffietentje genaamd KeK.

Na drie jaar studeren in de studiebanken van Bestuurskunde wilde Leonie eigenlijk meteen meer. Meer haar eigen dingetje doen, meer zelf doen, en meer haar eigen draai doordraaien. Een jaartje reizen in Australie zorgde voor veel knuffels met kangaroos, maar ook borrelde hier haar liefde voor koffietentjes op. Resoluut dat ze is, begon ze in Nederland meteen met haar eigen koffietentje – wel onderdeel van de Barrista-shop dan.

Toch was dat niet de ideale situatie. Eigenlijk wilde ze voor zichzelf beginnen, een eigen plekje. En dan niet een waar mensen alleen een koffietje komen drinken. Nee, dat koffietje moet je ook echt ‘beleven’ (vindt Leonie geen fijn woord, maar het moet maar. – red). Ze wilt je het idee geven dat je in een woonkamer zit, dat je in een laagdrempelig gallerietje zit, dat je in een vet design-winkeltje zit, en voornamelijk dat je achter de perfecte koffie zit. Want daar streeft ze wel naar. Perfectie. Maar wel op een eerlijke manier. De leren tassen zijn zelf gestikt, de koekjes bij de koffie zijn zelf gebakken en de koffie-bonen-man gaat zelf langs bij de koffieteler om te checken hoe de boontjes erbij staan. Ik hobbelde een ochtend mee met mevrouw KeK, aka Leonie Hulselmans.

 

Waarom de naam KeK?
“De naam KeK is wel een beetje hip, eigentijds en modieus – en dat proberen we een beetje wel uit te stralen. Ik hoorde ook dat studenten het woord kek gebruiken voor ‘een rommeltje’; dat vind ik ook wel passen, misschien zijn we dat ook wel een beetje. En het bekt lekker.”

Over 1 jaar, dan zeggen mensen: “Hee, KeK is dat van die…”
“Van die goede koffie.”

Wat maakt jou koffie anders dan de andere koffietjes?
“We proberen hier een hele persoonlijke touch te geven aan alles. Onze leverancier bijvoorbeeld gaat zelf ook naar plantages toe. Die ambachtelijkheid komt zo ook in die koffiebonen. Ik vind het heel eerlijk dat zij zelf naar die plantage toe gaan om te kijken hoe het er aan toe gaat. Binnen een week ligt het bij ons, en binnen drie weken zit het hier in een koffietje. We hebben ook geen Blends, alleen Single States koffies, dus je proeft het land erin terug.”

In jouw winkel/koffietentje hangen veel verschillende dingen van verschillende ontwerpers. Hoe kies jij je ontwerpers?
“Ik kies eigenlijk dingen die ik zelf heel vet vind; dingen waarbij ik zelf het gevoel krijg van ‘dat wil ik hebben, dat is nou echt heel gaaf’ Eerst zocht ik de ontwerpers zelf op, nu komen er ook wel veel naar me toe. Het concept is dat eigenlijk alles in de zaak te koop is. Dat is denk ik ook wel het nieuwe aan KeK.”

Ben jij een ochtend – of een avondmens?
“Ochtendmens.”

Wat heb je liever, ‘s ochtends een half uurtje koffie leuten of ‘s middags wijntjes drinken op een terras?
“Koffietjes drinken. Echt waar. Maar na het werk een wijntje drinken, is ook niet verkeerd.”

Wat is jouw favoriete koffie?
“Een hele normale, zwarte koffie. Zonder poespas.”

Wat vind jij de grootste zonde aan een koffie?
“Als de melk niet mooi is van een cappuccino. Verbrande melk in de koffie, dat is echt een doodzonde. Dat vind ik echt niet kunnen.”

Met wie zou jij wel een kopje koffie willen drinken?
“Met Bob Marley. Lijkt me wel gezellig. Ik zou hem wel een ijskoffie schenken. Ik denk eigenlijk wel dat ik een beetje stil zou vallen, maar dan zou ik vragen of hij iets voor me wilt zingen.”

 

Heb je ook zo’n zin gekregen in zo’n espresso’tje met die persoonlijke touch? Ga bij KeK een kopje koffie drinken op de Voldersgracht 27. Elke dag geopend van 10.00-18.00.

Be first to comment