TEDx Delft

Je hebt een goed idee. Een idee dat de wereld kan verbeteren. Een blik in de toekomst. Een ervaring uit je verleden. Een nieuwe kijk op dingen. “Ideas worth spreading”. Je krijgt maximaal 18 minuten om de presentatie van je leven te geven. Een presentatie zonder poespas en ingewikkelde verhalen, maar juist op zo’n toegankelijke manier dat iedereen te inspireren is. Want goede ideeën moeten verspreid worden. Met die gedachte is in1984 TED opgericht. Een non-profit organisatie die conferenties over de hele wereld organiseert, met bekende of onbekende sprekers. Een ding hebben de sprekers gemeen: hun verhalen zijn innoverend, inspirerend, vernieuwend of fascinerend.

TED werd zo’n groot succes dat er een licentiestructuur is bedacht: TEDx. Dit gaat per stad of onderdeel van een stad. Hierin zag Rob Speekenbrink (42) mogelijkheden. Na veel te veel andere congressen en symposia te hebben bezocht waar hij ongeïnspireerd van thuis kwam, was Rob het zat. “Potverdomme, dat moet anders kunnen”. Toen kwam hij bij een TEDx uit in Rotterdam; dat ging niet over sociale media, niet over internet-hypes, niet over functionaliteit.. nee dit ging over inspiratie, over mensen, over ideeën. En zo startte hij in 2010 TEDxDelft. Waarom het wel al in Rotterdam was en niet in Delft? “Omdat het zo ontzettend veel tijd kost.” Maar daar kwam hij pas 3 maanden later achter, toen hij al was begonnen. Wij spraken met Rob af om te kletsen over het aankomende TEDxDelft evenement - do try this at home -, het reilen en zeilen ervan en meer inspirerende dingen.

Hoe kan het dat de TEDx- praatjes wel altijd inspireren, in tegenstelling tot misschien praatjes op andere congressen?

“Op zo’n TEDx-evenement hangt altijd een hele aparte sfeer. Er lopen veel enthousiaste mensen rond om te vertellen over iets dat ze heel erg leuk vinden. Dat is nooit gebonden aan het werk wat ze doen of het product dat ze verkopen. Daar gaat het niet om, en dat zie je. Ook wordt iedere spreker gecoacht om het verhaal zo duidelijk en begrijpbaar over te brengen, in maximaal die 18 minuten.”

Hoe verzamelen jullie deze verhalen?
“Je hebt als richtlijnen sowieso de T, E en D: Technology, Entertainment en Design. Die thema’s zitten ver uit elkaar om het evenement zo veelzijdig mogelijk te maken en diverse verhalen op het podium te krijgen. Dan kiezen we nog een thema, die ook richtlijn geeft aan je zoektocht. Dit jaar is dat ‘do try this at home’. Dat betekent knutselen, maar ook andere manieren om de samenleving in te richten. Verder is het is goed de krant lezen, goed websites in de gaten houden, twitter enzovoort.”

Wat zijn de criteria voor de mensen die een TEDx-talk mogen houden?
“Het gaat om het idee en dat is belangrijker dan de mens. Als ik iets te horen zie of krijg, dan wil ik dat ik rechtop in mijn stoel ga zitten van ‘verdomme daar wil ik meer over weten!’ Sprekers moeten bij ons komen met de spirit ‘ik heb een idee en moet dit verdorie aan iedereen vertellen!’ Je moet natuurlijk wel redelijk Engels spreken en wat podium presence hebben. Als ik dan iemand heb gevonden dan moet ik zelf aan de andere twee beslissenden uitleggen waarom diegene mij aanspreekt. Als zelfs ik het kan overbrengen aan de andere twee, dan kan die ene persoon dat zelf ook.”

 

Sprekers moeten bij ons komen met de spirit: ‘ik heb een idee en moet dit verdorie aan iedereen vertellen!


Naast TEDx Delft, was er vorig jaar ook een TEDxYouth@Delft. Wil je nog meer uitbreiden?
“Het gaat erom dat er alleen maar meer ideeën worden verspreid. Zo zijn ook TEDxYouth, TEDxWomen, TEDxCity2.0 en nog veel meer varianten opgericht. Wij doen TEDxYouth in Theater de Veste, dat is voor jongeren van 12 tot 18 jaar. We hebben ook een TEDxDelft Salon in de TU bibliotheek, dat is een keer per maand met een spreker, filmpje en discussie. Deze maand beginnen we met ons Cinema-event. Dan laten we iemand die we leuk vinden een avond samenstellen met allerlei TED-filmpjes die zijn gelinkt aan zijn levensverhaal. En zo vind ik het wel eventjes genoeg. Er zijn nog veel meer formules, maar die zie ik niet zo gebeuren in Delft.”

Wat kunnen we verwachten van deze TEDxDelft?
“Ik durf te garanderen dat je met meer energie naar buiten gaat dan dat je mee naar binnen komt, terwijl je wel gewoon negen uur binnen bent geweest. Dat komt omdat je in je hoofd de hele dag op en neer gepingpongd wordt. Tussendoor zijn er wel pauzes waarin we bijvoorbeeld met een geiger-teller gaan kijken of jouw oorbellen radio-actieve straling uitstralen, want ik kan je al verklappen dat ze dat wel doen. Zo’n dag is doodvermoeiend. Je bent helemaal uitgeput, lichamelijk en geestelijk, maar je stroomt zo over van de energie het je niet lukt om naar bed te gaan ‘s avonds als je dat wilt.”

 

Je wordt op zo’n dag de hele dag in je hoofd op en neer gepingpongd.

 

Wat voor een sprekers zijn er uitgenodigd?
“In totaal zijn het er 18, waarvan er nu 6 zijn aangekondigd. We hebben een tapdanser die de sfeer van Istanbul heeft gevangen in haar tapdans. Dat gaat ze laten zien en voelen. We hebben iemand die gaat vertellen over bouwen op het water. We hebben nog iemand die door Oprah Winfrey aan de schandpaal is genageld, dat gaat over huiselijk geweld. Ik vind het moeilijk om zo’n persoon een podium te geven, maar ik vind het wel goed om te weten wat er nou gebeurd is met zo’n iemand. Het zijn allemaal sprekers uit verschillende hoeken.”

Wat vind jij de meest inspirerende TED-talk?
“Dat zijn er meerdere. Vorig jaar zag ik er eentje die ging over veters strikken. Die duurde ook maar heel kort. Hij zei: “we hebben allemaal schoenen, veel daarvan met veters. En die strikken we allemaal verkeerd en daarom gaan ze altijd los. Jullie doen het zo en het moet zo”. Dat doet hij 3 keer voor en dan gaat hij weg. Wat stom, dacht ik. Toen strikte ik mijn veters op die andere manier en toen dacht ik, shit ik doe het al 35 jaar verkeerd.”

Wie zou je – levend of overleden – willen zien op je eigen podium?
“Ik heb wel eens met het idee gespeeld om mensen die iets hebben betekend voor Delft maar niet meer leven, opnieuw tot leven te wekken op het podium. In de vorm van een acteur. Bijvoorbeeld Willem van Oranje laten vertellen wat zijn beweegredenen nou eigenlijk waren. Dat weet je niet, maar het zou wel een hele interessante oefening zijn. Dus wie ik zou willen zien? Willem van Oranje dus.”

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Ik denk niet meer met TEDx, maar wel een of andere plek waarbij ik creativiteit van mensen kan aanwakkeren en mensen over de grens kan laten kijken. Ik zou zelf niet zo snel op zo’n podium gaan staan – dat kan ik gewoon niet – maar ik kan er wel voor zorgen dat het er is. Het netwerken, het sturen en het creatieve vormgeven van zo’n evenement, dat is meer mijn ding.

 

Laat je inspireren door anderen.


Welk advies zou je mee willen geven aan jonge mensen?
Laat je inspireren door anderen. Denk niet dat je het in je eentje kan doen. Je kan een goed idee hebben, maar in je eentje ga je dat idee nooit zo ver krijgen waar je het zou kunnen krijgen wanneer je met meerdere mensen aan de slag gaat.

Afbeeldingen: TEDxDelft

 

TEDxDelft vindt plaats op 4 oktober in de TU Delft Aula. Voor tickets, het programma of meer informatie, ga naar de website van TEDxDelft .

Comments are closed.