Betekenisvolle leegte in Berlijn

Berlijn: Europees metropool, centrum van cultuur. Bekend om de liberale levensstijl en moderne Zeitgeist. Dwars door de stad loopt de Spree. Een goede houvast voor een heuse stadswandeling om zo alle bezienswaardigheden af te kunnen vinken. Maar als je deze rivier iets verder volgt, en ietsje verder kijkt dan de Brandenburger Tor, dan ontdek je een heel ander Berlijn.

Een verlaten, maar wel heel bijzonder Berlijn met verwaarloosde fabriekspanden waar nu zwervers en straatkunstenaars hun onderkomen vinden. Een tijd geleden maakte Delftse fotograaf Adriaan de Groot een wandeling door dit Berlijn. “Ik ben vanaf een willekeurig punt langs de Spree een willekeurige richting opgelopen.” Bij deze delen we met jullie het resultaat van Adriaan’s tocht op 3 verschillende verlaten Berlijnse locaties. Eerst even kort tekst en uitleg over wat je nou eigenlijk precies op de foto’s ziet.

Kaserne Krampnitz

Kazerne Krampnitz werd tussen 1937 en 1939 gebouwd als Cavalerieschool voor het groeiende Duitse leger. Aan het einde van de oorlog verbleven alle hoge nazi-piefen hier. Na de oorlog trok het Rode Leger hier tot 1992 in. Sindsdien is het er leeg en stil. Wel is aan alles af te zien dat de legertop hier ooit vertoefd heeft.

Beelitz Heilstätten

Het complex is dik honderd jaar geleden gebouwd als sanatorium en vervolgens in de eerste en tweede wereldoorlog gebruikt als militair ziekenhuis voor het Duitse leger. Zelfs Adolf Hitler heeft er nog een poosje gelegen. Na de oorlog werd het nog een tijd gebruikt door de Russen maar in 1994 sloot het pand zijn deuren en raakte het in verval. Het fijne is dat er geen moeite is gedaan om het zooitje een beetje op te ruimen. “Er staan nog allemaal freaky werktuigen en SAW-shit”, aldus Adriaan.

Eisfabriek

De fabriek stamt uit 1896 en is een van de oudste ijsfabrieken van Duitsland. Door de twee wereldoorlogen en een enorme brand is er nu niet veel meer van over. Graffiti siert de wanden, roest weerspiegelt de verlatenheid. Voetsporen in de sneeuw en een gat in het hek wekte bij Adriaan de nieuwsgierigheid op om binnen te gaan kijken. Hoe verder hij het pand in ging, hoe meer troep zich had opgestapeld. En midden in die troep zat een man, op een omgekeerde fauteuil. In ruil voor een sigaret stemde hij toe om gefotografeerd te worden en werd zelfs nieuwsgierig naar de foto’s zelf. “Dit maakte hij overigens duidelijk met een kreuntje en wat handgebaren, want echt communiceren was er niet bij.”

Fotograaf: Adriaan de Groot

 

Comments are closed.