Breakdancen met je fiets

Toen ik klein was ging ik met mijn vrienden stunten op onze ‘gewone’ fiets. Op een dag kocht een jongen uit mijn straat een BMX en toen moest ik er gewoon ook eentje hebben. Sindsien ben ik hooked!

Endo, Miami Hopper, Cherry Picker, Steamroller en G-Turn. Een mondvol moeilijke termen die je waarschijnlijk helemaal niks zeggen. De Haarlemse Dez Maarsen weet hier wel wat mee. Hij oefent ze namelijk iedere dag: de tricks en spins van het BMX freestylen. Al zo’n tien jaar is hij bezig met deze extreme sport.

Binnen het BMX freestylen kennen we een aantal afsplitsingen: Dirt, Street, Park, Vert en Flatland. Dat heeft vooral te maken met de plek waar je freestylt. Dez is onze trots als het gaat om de BMX Flatland: ingewikkelde tricks op een verharde, vlakke ondergrond. Je zou het kunnen omschrijven als breakdancen op de fiets, met de sierlijkheid van kunstrijden op schaatsen. Dez kwam er achter dat hij aanleg had en ontwikkelde al snel zijn talent. Het duurde niet lang of hij stond aan top. In 2007 werd hij zelfs Nederlands kampioen! En deze Dez is morgen te zien in Delft.

Morgen is de elfde editie van SkateJam Delft. Dit is een jaarlijks terugkerend openluchtfestival met de focus op sport. In het programma staan de finales van inline skaten en skateboarden, hiphop battles, stundstep, breakdance en BMX freestyle. Maar er zullen ook 7 graffiti-artiesten zijn, waaronder de Delftse Lucky Lucy, die hun eigen piece maken. Dez is een goede vriend van SkateJamDelft en zal met zijn LostBMX.com een vette Flatland-Jam neerzetten. Wij stelden Dez 5 korte vraagjes om hem alvast iets beter te leren kennen.

Wie is je rolmodel?
“Ik kan niet specifiek iemand noemen. Ik laat me wel graag inspireren door verschillende mensen; sporters, entrepeneurs etc. Zo vond ik het echt geweldig om te zien hoe Epke een gouden medaille pakte bij de Olympische Spelen. Echt kippenvel kreeg ik er van.”

Wat was je allergrootste kippenvel momentje?
“Dat was vorig jaar in Japan, Red Bull Circle of Balance. Toen ik begon met BMX’en zag ik daar video’s van. Een droom om daar aan mee te doen.”

Wat is de vetste plek waar je ooit geperformed hebt?
“Paleis Noord-Einde, voor de hele koninklijke familie.”

Is er ooit iets pontificaal misgegaan?
“Nee, gelukkig nog nooit!”

Heb je een naam voor je fiets?
“Nee.”

ruw / glad
een voet op aarde / twee wielen in de lucht
buiten / binnen
lente / herfst
groep / alleen
paars / geel
recht / krom
kroeg / club
balletvoorstelling / vioolconcert

Skatejam Delft vindt zondag 22 september plaats in skatepark de Middenberm.

Comments are closed.