KOLLEKT.FM

ROLF

24 jaar || Werktuigbouwkunde.
TU Delft

Wat KOLLEKT je zelf?
Muziek.
Je mag elke KOLLEKTie hebben, wat zou dat zijn?
Alle kindersurprise-eieren. Een vitrinekast vol.
Wie is de laatste KOLLEKTant die je geld hebt gegeven?
Ben zelf 2 jaar terug kollektant geweest voor Alzheimer Nederland.
Grote/kwalitatieve KOLLEKTie?
Kwalitatief.

MIKEL

25 jaar || Afgestudeerd Design for Interaction.
TU Delft

Wat KOLLEKT je zelf?
Muziek en mijn oude mobiele telefoons.
Je mag elke KOLLEKTie hebben, wat zou dat zijn?
Mobiele telefoons.
Wie is de laatste KOLLEKTant die je geld hebt gegeven?
Ik ben ooit wel eens gestrikt voor WNF.
Grote/kwalitatieve KOLLEKTie?
Kwalitatief.

BOUDEWIJN

24 jaar || Technische Informatica.
Haagse Hogeschool

Wat KOLLEKT je zelf?
Muziek en films.
Je mag elke KOLLEKTie hebben, wat zou dat zijn?
Een auto-collectie.
Wie is de laatste KOLLEKTant die je geld hebt gegeven?
Van het Kankerfonds.
Grote/kwalitatieve KOLLEKTie?
Groot. Maar het liefst ook nog kwalitatief.

JULIAN

24 jaar || Internetrecht.
VU Amsterdam

Wat KOLLEKT je zelf?
Muziek, Donald Ducks, en muizenkeutels op mijn bureau.
Je mag elke KOLLEKTie hebben, wat zou dat zijn?
Een grote Vinyl collectie.
Wie is de laatste KOLLEKTant die je geld hebt gegeven?
Aan de Maag-Lever-darm-stichting.
Grote/kwalitatieve KOLLEKTie?
Kwalitatief.

Je vindt een fijn liedje op Youtube, een tof mixje op Soundcloud, een vette aanrader van iemand in je facebookgroep, of een nieuw muziekje van een ge-like-te artiest. Het liefst zou je al die muziek willen bundelen; je zou ze willen verzamelen op één platform. Het zou helemaal fijn zijn als dat platform zelf het werk doet. Dat het bijvoorbeeld met een paar muisklikjes je hele muzikale netwerk leegzuigt en er een mooie afspeellijst van maakt. Je wilt dan natuurlijk het liefst dat je die lijst ook nog eens kan delen met je vrienden. We stellen je voor aan KOLLEKT.FM.

14 november 2012. De boys Rolf, Julian, Boudewijn en Mikel dronken een koffietje in de Coffee Company. Vier jongens met verschillende achtergronden, maar een en hetzelfde mekka: een online platform waarop elk muziekje uit je facebook-groepen wordt gestreamd. Het begon eigenlijk als reactie op de facebookgroep Afbeukboek. “Best wel vervelend: elke keer als er een nieuw nummer werd gepost, moest je die weer opslaan in je favorites of op je bookmark. Dat werkt niet.”, legt Rolf uit. Daarom zette hij met zijn huisgenoot Boudewijn de website Afbeukboek in elkaar. Hierop werd alle muziek uit de facebookgroep vanzelf gebundeld in een afspeellijst. Ondertussen – niet heel ver hier vandaan –  wilde Julian ook zo’n streamsite voor een facebookgroep waar hij in zit. Viavia werd hij doorgestuurd naar Rolf en Boudewijn. Mikel had al JOOX.FM (site waar je playlists kan maken met muziekjes van Youtube en Soundcloud – red.) gebouwd en mailde aan Julian of hij JOOX wilde testen. “Ik wilde niet testen. Ik wilde afspreken, want er zijn hier nog twee jongens die ook iets heel vets maken”, vertelde Julian. Zonder verwachtingen erheen te zijn gegaan, werd de meeting een lang, leuk en super interessant gesprek. Alles samengevat: hier ontstond het initiatief van KOLLEKT.FM.

 

Je moet het zien als een tool. Het is een soort muziekblog die wordt bijgehouden door alle users van KOLLEKT. – Rolf

Een website waarop jouw muziek verzameld wordt. “Je moet het zien als een tool. Het is een soort muziekblog die wordt bijgehouden door alle users van KOLLEKT”, aldus Rolf. Bestaat dat niet al? In gefragmenteerde vormen misschien. “Eigenlijk niet,” vindt Boudewijn. “Wij beginnen vooral met de integratie van al je facebook-groepen. Je kunt je eigen groepen ophalen, en dat bestond nog niet.” De bedoeling is dat straks alle media worden samengebracht. Muziekjes bundelen van al jouw verschillende media en groepen, dat is de kracht van KOLLEKT.FM. Ook blijft het belangrijk om goed te blijven kijken naar de gebruiker, zodat ze ook muziek kunnen aanraden. Dan is het niet alleen maar muziek verzamelen, maar ook nieuwe muziek ontdekken op KOLLEKT.FM.

De tactiek achter dit succes? Eerst je nieuwe idee een tijdje testen bij een kleiner publiek. Je wilt voorkomen dat je een half jaar aan iets werkt en dat uiteindelijk niemand het gebruikt. Ook is het makkelijker om te leren over het gedrag van gebruikers wanneer het een kleinere groep betreft. “Early adapters vinden het ook niet erg om een product te gebruiken dat nog niet compleet is. Nu kunnen we nog fouten maken.”, aldus Julian. Daarnaast houden ze het nu ook een beetje exclusief. Om een account aan te maken moet je eerst een invite krijgen. Ook dat heeft te maken met het toelaten van kleinere groepjes per keer. We zijn nou eenmaal ontzettend nieuwsgierig met z’n allen, dus op deze manier gaan mensen veel eerder kijken wat KOLLEKT.FM is.

 

Nu kunnen we nog fouten maken. – Julian

 

Naast het feit dat ze heel muzikaal jong en oud willen helpen, is het ook de bedoeling dat hiermee uiteindelijk brood op de plank wordt gebracht. Mogelijkheden genoeg.Via de wallpapers bijvoorbeeld. Of het promoten van artiesten/labels. Misschien wel een extra service verkopen, als mensen straks meer van KOLLEKT.FM willen. Als we vragen waar ze zichzelf over 10 jaar zien dan is het antwoord kort en bondig: miljoenen gebruikers en een ‘leading platform for collecting music’ zijn. “Eigenlijk niet alleen muziek”, voegt Mikel hieraan toe, “we kunnen het ook doortrekken naar films of kleding. Waarom niet?” 

 

En nog wat laatste vragen aan de jongens van KOLLEKT:

Wanneer ben je voor het laatst boos geweest?
Rolf: “Ik heb het niet geuit, maar ik ben vandaag wel boos geweest.”

Welk kunstwerk zou je zelf gemaakt willen hebben?
Mikel: “Comic Sans. Comic Hans.”

Van welke instelling zou je de baas willen zijn?
Boudewijn: “Van een negatieve instelling.”

Wat ergert jou aan andere mensen?
Julian: “Goed bedoeld advies in de wind slaan.”

Welke rol in welke film had je willen spelen?
Rolf: “Kate in Titanic.”

Van wie zou je een hand weigeren?
Mikel: “Iemand die geen hand heeft.”

Welk TV-programma moet nu van de buis?
Boudewijn: “Shownieuws.”

Met wie – levend of dood – zou je koffie willen drinken?
Julian: “Steve Jobs.”

Welke dag zou je willen overdoen?
Rolf: “Morgen.”

Wat zou je graag beter willen kunnen?
Mikel: “Goede verkooppraatjes houden.”

Wat geeft jou kippenvel?
Boudewijn: “Goede film en fijne muziek.”

Je mag terug in de tijd. Welke periode?
Julian: “De tijd van de Schotse opstand tegen Engeland.”

 

Volg KOLLEKT.FM op Facebook of op Twitter voor de nieuwste updates en nieuwste invites.

Comments are closed.