Verhalen van Tobias

 

Of ik een kunstenaar ben? Nee, ik ben gewoon een fotograaf.

 

Wie ben jij?
“Ik ben Tobias Asser. 23 jaar oud, en afgestudeerd aan de foto-academie in Amsterdam. Wat ik in Delft doe? Dat vraag ik mezelf ook af. Ik woonde tot voor kort bij mijn oudjes, toen vroeg Hidde (huidige huisgenoot – red.), waarom kom je niet bij ons wonen? Het maakt niet uit waar ik zit. Dan ga ik toch lekker in Delft zitten.”

Waarom ben je gaan fotograferen?
“Ik deed eerst digitale communicatie in Utrecht, maar dat was toch niet echt mijn ding. Toen heb ik een cursus fotografie gedaan, en dat sprak me wel aan. Ik ben toen gestopt met mijn studie en gaan reizen in Namibie. Fotograferen vond ik heel tof, dus daarna ben ik er mee doorgegaan.”

Wie is voorbeeldfotograaf?
“Ik heb niet per se een favoriet, maar als ik er toch eentje mag noemen, dan zeg ik Wolfgang Tillmans, hij maakt heel veel random dingen, en dat vind ik supertegek. Hij sluit zich voordat hij een expositie heeft een paar dagen helemaal op in de ruimte waar het gaat gebeuren, en dan hangt hij het op hoe hij het wilt ophangen. Groot naast klein en alles door elkaar, maar hij zorgt dat het allemaal met elkaar werkt. Wat fotografeert hij dan? Dingen. Een papegaai die hij in de dierentuin tegenkomt bijvoorbeeld, die hij dan heel groot opblaast, waardoor het heel bizar in contrast staat met een heel klein zelfportretje dat daarnaast hangt.”

Wat fotografeer jij?
“Ik ben afgestudeerd met een project ‘waarom doe ik wat ik doe': wie ben ik, de standaard levensvragen – waar ik natuurlijk niet uitkwam. Heel logisch. Daar ben ik nu nog mee bezig, in de zin dat het nog niet helemaal klaar is. Het is een soort on-going ontdekkingsreis. Ik denk dat ik sowieso nog steeds bezig ben met een ontdekkingsreis in de fotografie, omdat het nog vrij nieuw voor me is. Ik wil alles eigenlijk een beetje weten. Dat probeer ik uit op mezelf en alles om me heen.”

 

Het is een soort on-going ontdekkingsreis.

 

Wat triggerde jou om te gaan fotograferen?
“Mijn oudjes zeiden: je moet gewoon doen wat doen wat je leuk vindt. Dit kwam op mijn pad en dit vind ik onwijs leuk. Het geeft heel veel plezier om te doen. Door fotografie wordt alles opeens interessant. Het is mijn verhaal dat ik wil vastleggen, op wat voor manier dan ook. “

Gaan mensen dat verhaal niet op hun eigen manier interpreteren?
“Mensen zijn altijd op zoek naar een verhaal waar het over moet gaan. Bij mij is het gewoon pure lol. Ik wil gewoon fotograferen. Punt. Ik leg vast wat ik vast wil leggen. Uiteindelijk moet de foto spreken. Je kan wel een verhaal maken, maar uiteindelijk maakt iedereen er zijn eigen verhaal van. Waarom ga je dan vastleggen wat het zou moeten zijn?”

Vindt je het niet erg om jouw persoonlijke verhaal aan anderen te laten zien?
“Het praten over mijn verhaal en gevoelens vind ik wel lastig; dit is dan wel een makkelijkere manier om dat wel te kunnen doen.”

Wie zou je willen vastleggen?
“Bob Marley. Die is helaas dood. Het eerste wat ik tegen hem zou zeggen? ‘Trek je schoenen uit’. Ik wil zijn voeten fotograferen. Zijn voeten, zijn jas en zijn hoofd. Meer hoef ik niet. Die drie foto’s. En ik zou ook nog wel alle grote boeven willen vastleggen.”

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
“De droom is, dat ik over 10 jaar de Rijksacademie heb gedaan.”

 

ZWARTWIT/kleur
geometrisch/ORGANISCH
zoet/HARTIG
snel/LANGZAAM
binnen/BUITEN
ijzig/WARM
LICHT/donker
PORTRET/landschap
RUIKEN/voelen
EVEN/oneven
KORRELIG/glimmend
RECHT DOOR DE BOCHT/schuin door zeeDe foto’s van Tobias Asser hangen as. vrijdag in de bovenzaal van de Ciccionina, bij het feestje Vrijdag Vrij. Een feestje moet meer kunnen bieden dan alleen maar goede muziek. Daarvoor is de bovenzaal van de Ciccionina prima geschikt om wat extra’s toe te voegen aan jouw party-night. Om de twee maanden nemen Hidde, Jip en Otmar deze avond over van Apenstreken, en streven er naar om elk feestje weer, mooie, grappige, ontroerende, shockerende en fantastische beelden te kunnen toevoegen aan jouw beeldenbibliotheek. Vrijdag is Tobias ook aanwezig zodat je hem het hemd van zijn naaktfoto’s kan vragen. Of om gezellig een biertje mee te drinken, natuurlijk.

Bekijk het verhaal van Tobias Asser hier, of kom vrijdagavond langs bij het feestje in de Ciccionina.

Comments are closed.