Jongens van de Tekeningen

Ja, ja, we weten het onderhand wel. Bezuinigingen hier, minder geld daar, grote fraude hier, ontploffing van een bubbeltje daar – al vijf jaar lang luisteren we naar het geneuzel en gepriegel over de crisis. Maar move on, Rutte-Samson, wij hebben namelijk een veel betere oplossing. Wat nou oplossingen in woorden en praatjes? De Jongens van de Tekeningen tekenen hun oplossing van de crisis.

De Jongens van de Tekeningen is een groep ‘tekenaars, visueel denkers en creatieve facilitators’, die elk probleem, visie, ontwikkeling of plan kunnen uittekenen. Stel jouw bedrijf heeft een probleem: je wilt graag een doelgroep bereiken die je tot nu toe nog niet goed te pakken kreeg. Om dit te bereiken heb je een heel complex maar slim plan bedacht en dat moet je presenteren. Je kunt het doen met veel moeilijke woorden die onduidelijke schema’s of grafieken ondersteunen in je powerpoint presentatie. Je kunt het ook niet doen.Want je kunt ook gewoon de Jongens van de Tekeningen inschakelen. Zij tekenen jouw complexe plan helemaal uit en maken daar een grote heldere tekening van waar alles in zit. Een tekening waarin helder wordt wie jouw bedrijf is, wat het probleem is en hoe we dit denken op te lossen. Dat kan dan op een poster, of het wordt een animatie of prezi. Het wordt zo visueel sterk en eenvoudig dat zelfs een leek het kan begrijpen.

Er wordt niet voor niets gezegd dat beeld veel meer zegt dan duizend woorden.

 


De Jongens v/d Tekeningen op TEDxDelft 2012
 

Maar hoe doen die Jongens dat dan? Zo’n ingewikkeld probleem visualiseren in een heldere tekening? Wij keken eens mee met de Jongens van de Tekeningen tijdens een van hun tekenavonden.Thema van deze avond: hoe tekenen we ons de crisis uit?!
‘Eerst inventariseren.’ Complexiteit, fraude, vertrouwen, huizenmarkt, kaartenspel, gouden plafond – de crisis word langzamerhand verdeeld in verschillende segmenten. ‘En nu gewoon tekenen’. Iedereen krijgt een blad en een kernwoord, en begint te tekenen. Na een minuutje wissel je je tekening door naar de volgende zodat hij zijn expressie op het papier kan loslaten. Zo ontstaat er een lading mooie prenten allemaal in subthema’s van ons probleem ‘de Crisis’. Hierdoor geïnspireerd gaan we pas echt doelmatig te werk. Hoe lossen we het probleem op?
Papier wordt gepakt, stift in de aanslag, en alle fantasiebruisels druppelen het papier op. Met als resultaat: een uitweg van de crisis? Een van de sterke oplossingen is toch wel de “Hou-je-bek!-slapper” die iedereen een ram op z’n gezicht geeft wanneer het woord ‘crisis’ wordt gezegd. Het zit immers allemaal tussen de oortjes. Of een grote, rode RESET-knop zodat we weer fijn met een schone lei kunnen beginnen. Nee, misschien wel een grote raket die gratis enkeltjes aanbiedt naar Mars. Maar wel alleen voor bankiers. Of toch de mini micro-chip die in de hersenen van alle belangrijke mensen wordt geplugd en ervoor zorgt dat alle beslissingen eerst door een sensortje in de hersenen worden gecontroleerd. Pff, genoeg oplossingen gevonden dus. Nu rest ons alleen nog maar het uitvoeren in de praktijk. Nu Rutte bellen dan maar. Die kan vast wel een mooie tekening gebruiken.

PS. Wil jij een paar van die Jongens ook live met hun pen zien toveren? Dat kan! Een paar Jongens komen volgende week vrijdag met museumnacht met ons meetekenen. Vanaf 20.30 staat Plan_D samen met de Jongens v/d Tekeningen in de HYPO Kunstsuper! Kom langs!

 

Meer weten, meer zien? Ga hier naar hun website, waar nog veel meer prachtige tekeningen van deze Jongens staan. 

Comments are closed.