Museumnacht

nacht

 

Lekker rondstruinen in de avond, doelloos in het donker met allemaal cultureel gebuzz om je heen: vrijdag 25 oktober is alweer de vierde versie van Museumnacht Delft. Een avond waarin veel verschillende galerietjes, musea, ateliers, theaters ed. zich tot de late uurtjes openstellen voor het publiek. Ook zijn er tussenruimtes ingericht – lege ruimtes die tijdelijk worden ingericht als pop-up-galerie. Geen zin meer om te wandelen? Delft zou Delft niet zijn als er ook geen vermaak zou zijn op het water. Alles wordt aan elkaar gebreid door het thema: ‘in natura’. Als groene draad loopt dit thema dwars door jouw route heen.

Genoeg keuze dus. Wij zetten een paar dingetjes op een rijtje.

HYPO Kunstsuper (Voorstraat 8)

De Kunstsuper laat niet alleen mooie kunst zien, maar maakt het ook tastbaar en mee-doen-baar. Het werk van 35 verschillende kunstenaars is te zien, en speciaal voor deze avond maakten zij werk met het thema ‘in natura’. Ook kan je meedelen aan een gezamenlijk kunstwerk. En wij zijn natuurlijk heel blij dat Plan_D er ook bij mag zijn. Laat woorden, zinnetjes, leusjes, spreukjes en gezegdes uittekenen door de Jongens van de Tekeningen op zo’n vet leuk hip katoenen tassie. Superleuk, en perfect om al je aankoopjes van deze nachtwandeling in mee te nemen.

KADMIUM (Koornmarkt 48F)

Lekker handelen in kunstencentrum Kadmium. Weg met dat capitalisme, en lekker uitbetalen ‘in natura’. Kunstenaars gaan rapjes aan de slag om aan de lopende band tekeningen, kunstjes, objecten etc etc te maken, die je gratis kan meenemen. Maar dan wel in ruil voor iets ‘jouws’ natuurlijk. Dit is eindelijk je kans om jouw stem, jouw handschrift, jouw hoofdmassage, jou danspasjes letterlijk om te toveren tot kapitaal. Toch alleen rondkijken? Dat kan. In de Herfstsalon is het werk te bewonderen van 51 Delftse kunstenaars. Genoeg te zien en te doen.

GALERIE TERRA (Nieuwstraat 7)

Altijd al vereeuwigd willen worden in Delfts blauw? Dat kan! En wel door Jiansheng Li, kunstenaar uit China die speciaal voor Museumnacht naar Delft is gekomen. Li schildert normaliter blauwe portretten op witte keramische borden die geglazuurd en gebakken worden door de aardewerkfabriek de Delftse Pauw. Delfts blauw eindelijk weer terug naar zijn roots.

FILMHUIS LUMEN (Doelenplein 5)

Film is niet alleen maar bewegende beelden. Het verenigt ruimtelijkheid met tijd; tijdens Museumnacht leidt Filmhuis Lumen je op een unieke wijze rond in de wereld van film en kunst. Niet in de filmzaal, maar buiten, in ‘natura’, wordt er op verschillende schermen geprojecteerd. Wandelen onder de bomen krijgt opeens een hele andere betekenis. De openbare ruimte vormt hier een nieuw decor voor een kunstvorm die opeens een hele andere dimensie krijgt. ‘Cinema in Natura’.

RONDVAARTBOOT (Koornmarkt 113)

Wat is nou leuker dan in de avondgloren in de Delftse grachten varen? In de avondgloren door de Delftse grachten varen met Maartje & Kine / Jan van der Mast aan boord natuurlijk. Delftse auteur jan van der Mast geeft een preview van zijn nieuwe boek, terwijl Maartje & Kine er met hun viool, accordeon, ukelele, autohork, klokkenspel en kazoo er op los spelen. De boot begint elk half uur een tocht.

PRINSENHOF (Sint Agathaplein)

Fijn is dat toch altijd, om met je blote voetjes in het gras te zwieren. Ook nog als je daarna met mereltjes kan kletsen en je naakt kan laten kleren zonder een enkele rits op te trekken. Zie, ruik, proef, voel, hoor dingen die je nog nooit gezien, geroken, geproefd, gevoeld en gehoord hebt, in de PUUR parade in Museum het Prinsenhof. Laat je meenemen aan je Groene Vinger en ga lekker langs in het Vervogelhuis, de PlaceboBar, de Museumnachtschade-expeditie, bij Karl met de X-ray spec en de silent openluchtbioscoop.

THEATER DE VESTE

Blikopener takes over! Het jaarlijkse festival dat het eigenzinnige podium is voor de jonge talentvolle kunstenaar en artiest neemt alle zalen, hoekjes, kamertjes, kleedhokjes in met verschillende vormen van theater, performance-art, media- en installatiekunst, beeldende kunst en muziekjes. Het Blikopener Festival opent om 20.00 uur zijn rode gordijnen om jouw blik op theater nog verder te openen.

De grande opening van deze bruisende avond is om 19.45 uur op het Agathaplein, waar er een ontluikende theater-/muziekvoorstelling van Theater Gajes zal ontvouwen. Om 23.30 is het begin van de klappert van de avond, La Afterparty chez Theater de Veste! Biertjes drinken, wijntjes sippen, dansjes wagen en als je nog ruimte hebt om prikkels op te nemen zijn de Blikopeners ook nog tot laat aanwezig in het theater.

Naast dit kleine lijstje zijn er natuurlijk nog veel meer andere leuke dingetjes te zien. Check de website voor het volledige programma. Of laat je meevoeren door de nacht en ga lekker rond dwalen in het prachtige Delft.

 

Zo. Lekker artsyfartsy-multiculti flaneren door de nacht dus. Op de website staat het volledige programma en de verkoopadresjes voor passe-partouts voor Museumnacht 2013.

Comments are closed.