Jip Eilbracht

 

 

Ik heb ook nog niet de woorden voor de dingen die ik doe met de dingen die ik maak, of voor de dingen die me bezig houden. Dat duurt wel even voordat je daar de goede woorden voor hebt om het uit te leggen aan andere mensen.

 

Naam//Jip Eilbracht
Leeftijd//22
Geboren in//Delft
Woont in//Delft
Studeert//Industrieel Ontwerpen
Favoriete dier//Kat
Favoriete kleur//Rood
Favoriete boek//1984
Favoriete band//Soulwax
Favoriete fruit//Appel
Favoriet drankje//Bier
Schoenmaat//44


Jip
’s
 blik op de wereld is een blik met veel complexe vergezichten. Zijn blik op de toekomst bestaat uit interactieve objecten die niet alleen met elkaar kunnen communiceren, maar vooral ook met ons zelf kunnen communiceren. Een object moet niet zo maar een statisch object zijn, maar een tactiel iets dat kan aanvoelen en inspelen op jouw onderbewustzijn. Die subtiele dingen waardoor een hangstoel uitnodigt tot hangen en een kruk tot rechtop zitten. Die verfijnde dingen in een ontwerp. Dat zou Jip terug willen zien in de technologie.

Ook Jip spreekt as dinsdag op TEDxYouth Delft. De rode draad in zijn verhaal? ‘Dat je anders moet kijken naar je omgeving, en daar je eigen invulling aan geven. Dat je ook invloed moet uitoefenen op je omgeving.’

Dit slaat niet alleen op de technologie en het interactieve licht-bord (waarover later meer – red.) dat hij heeft ontworpen, maar ook op de kleine dingen in de wereld. Voor zijn studie Industrieel Ontwerpen ging hij een half jaar naar Istanbul. De immense stad van de Aya Sophia, het chaotische verkeer, de stofwolken, de openheid doch introversie van de mensen – de stad waar Jip mogelijkheden zag om zijn rol als ontwerper anders in te zetten. Voor een vak ging hij op zoek naar bedrijfsafval waarmee hij meubels kon maken voor zijn kamer.

“Wat van belang is voor het tegemoet gaan van een goede toekomst, is dat iedereen in staat is te ontwerpen en zelf actief dingen kan doen. Wij ontwerpers kunnen daar in helpen. Als ontwerpers leren wij over tools die problemen kunnen oplossen en om producten realiteit te maken. Onze rol is om die tools op een laagdrempelige manier beschikbaar en begrijpbaar te maken voor het grote publiek zodat iedereen op zijn eigen manier kan ontwerpen. Uiteindelijk ben jij diegene die het beste voor jezelf ontwerpen. “

 

Istanbul Scavenger Hunt (Türkçe altyazılı) from Jip Eilbracht on Vimeo.

 

Na zijn terugkomst in Delft begon hij met het ontwerpen van een interactieve licht-case voor DJs. Aan de ene kant misschien omdat hij ‘LEDjes vooral echt heel vet vindt’, maar ook omdat hij iets extra’s wilde toevoegen aan de beleving van een DJ terwijl hij aan het draaien is.

“Je kan het aan de laptop klikken, dan gaan de lichten mee op de muziek die uit de laptop komt. Ik wil de laptop meer transformeren naar een instrument zodat de DJ zich ook op een andere manier kan onderscheiden van andere DJ’s. Het publiek kan dan meer een band scheppen met de DJ, omdat je precies kan zien waar de DJ mee bezig is.”

De band die wij met producten hebben is veel complexer dan we denken.

 

Genoeg projecten en plannen dus. Maar een idee over hoe technologie een rol gaat spelen in onze leventjes over een jaar of 25? Daar heeft Jip nog geen visie op. Wel denkt hij dat het anders gaat zijn zoals nu.

“Het is best wel lastig hoe wij nu met technologie omgaan. We hebben daar een hele moeilijke band mee. Een laptop, een telefoon, een iPad – vanuit ons gezien is het niet ideaal hoe wij met de digitale wereld omgaan. Een touch-screen bijvoorbeeld, dat bestuur je met je vingers. Vingers kunnen zo veel opnemen qua gevoel, textuur, temperatuur, etcetera – maar touch-screen maakt daar nog helemaal geen gebruik van. Dat is alleen maar een stukje glas. We moeten op een complexere, maar toch makkelijkere manier met technologie kunnen communiceren.”

En de toekomst?

“Hoe de toekomst eruit gaat zien? Dat vraagt iedereen zich af. Een manier om daarachter te komen is om experimentele dingen te gaan bouwen. Om zo beetje bij beetje bij te kunnen leren over de wereld. Om dingen te bouwen die voor een klein deeltje van de toekomst uit zouden kunnen maken.”

 

Afbeeldingen: Jip Eilbracht

Een andere blik op de wereld, prikkels vanuit jezelf en buitenaf, en vooral die kleine bijdrage die je moet willen leveren aan de wereld – Jip gaat je as dinsdag op TEDxYouth Delft meevoeren in zijn wereldje. Wat is hetgene dat jou triggert?

Comments are closed.