Barbara in Wonderland

 

Meisjes met varkenskoppen, hertjes op hakken, dansende giraffen, gevilde konijnen, gebakken eitjes en vliegende baby’s. Alles kan en alles mag in de fantasierijke droomwereld van Barbara Termorshuizen (37). Met fijne lijntjes en zachte tinten kleurt ze deze wereld in. “Maar het moet wel positief zijn”. Inspiratie haalt ze uit droombeelden – vlug voordat ze vervagen. Zo komt er op de nek van een prachtig meisjeslijf een konijnenkop. En zo kan ze beginnen met een konijn, maar wordt het uiteindelijk een bloemenveld. Alles groeit, ook de tekeningen. Als het maar iets teweeg brengt bij mensen.

Ik kan beginnen met een konijn, dat uiteindelijk toch een bloemenveld wordt.

Het leventje vol illustraties begon voor Barbara op de Kunstacademie. Van modeshows werd al tekenend verslag gedaan en stapels kleding werden geïllustreerd. Na de studiebanken werd het tijd voor een nieuwe uitdaging; op naar een dorpje in the middle of nowhere in Italie om te gaan werken voor het giga modemerk Diesel. Ondanks dat ze de creatief directeur een paar uur voor niks heeft laten wachten op het verkeerde station, kreeg ze de kans om onderdeel uit te maken van het bedrijf. Alle verantwoordelijkheid voor de illustraties op de meisjescollectie rustte op Barbara’s schouders en dat ging haar eigenlijk heel erg goed af. Toch was ze na vier jaar weer toe aan iets nieuws, en stiekem ook helemaal klaar met het dorp. Grote mode-merken als Levis, Esprit en Hugo Boss volgden elkaar op, waar ze de printen en teksten op kleding ontwierp. Maar het werd ook tijd om zelf iets te beginnen: Bart-Illustration.com Bart? “Ik werd al vanaf toen ik klein werd zo genoemd!”

Waar haal je je inspiratie vandaan? Hoe kom je toch op het idee van een hertje met hakken die tussen de bloemen zit met een ballon?
“Dat ben ik eigenlijk zelf, haha. Dat was voor de Kunstkalender van Den Haag. Maar mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Ik ben gek op dieren. En alter-ego’s. Eigenlijk komen veel afbeeldingen uit de natuur. Maar nu komen er ook andere dingen bij kijken, zoals de illustraties en vormgeving voor het boek van de Gastrovan. Ik vind het zo leuk wat zij doen, dus ik stelde voor om te helpen met vormgeving of iets te doen voor de website. Uiteindelijk heb ik het hele boek geïllustreerd en vormgegeven.”

Was dat je eerste opdracht buiten de mode?
“Dit was wel een van de grootste. Ik heb ook ooit een boek gemaakt over t-shirts waarbij ik door Europa reisde om op zoek te gaan naar t-shirts, en verzamelaars te ontmoeten.”

Maar je maakt ook soms producten, zoals dat vaasje.
“Ik doe ook veel met keramiek. Ik dacht – misschien is het leuk om illustraties uit te werken in een 3D vorm. Toen heb ik een mal gemaakt en nu kunnen een heleboel vaasjes worden gemaakt.”

Dus je doet mode, vormgeving, keramiek, vrij werk…?
“Ja, eigenlijk wel. Maar alles draait om de illustraties. Het maakt me niet uit waar het op staat, als het maar geïllustreerd is. Commercieel gezien is het misschien niet zo heel handig, maar ik wil gewoon mooie dingen maken. Soms vinden mensen het namelijk te autonoom en dan weten ze niet wat ze ermee kunnen. Gematigdere printjes verkopen nou eenmaal beter.”

Ik zou graag konijnenbroodroosters willen ontwerpen

 

Is het eigenlijk kunst? Of meer een tekening?
“Dat is lastig te zeggen. Het hangt er allemaal net een beetje tussen in. Heel veel mensen begrijpen het ook niet helemaal. Het is niet pornografisch, maar er zit wel een soort erotiek in. Daarbij komen dan nog die gekke dierenhoofden. Soms zit het op het randje van eng. Ik vind het niet erg hoor, ik vind het wel leuk.”

Wie is zijn je voorbeelden?
“In de moderne kunst Jeff Koons en soms ook Damien Hirst. Ik vind vooral die gekke opgeblazen fantasiewereld van Jeff Koons geweldig. Maar ik ben ook een keer in de Uffizi galerij in Florence geweest waar hele mooie schilderijen hangen van Boticelli. Die zie je zo vaak op kaarten en posters — altijd weer die schelp. Als je het dan ziet in het echt, dan is het bijna onwezenlijk. Onwerkelijk mooi gemaakt, en dat gevoel dat er in zit! Er is ook een Amerikaanse kunstenaar - Mark Ryden – die maakt hele mooie Alice in Wonderland-achtige schilderijen.”

En wat vind jij je aller-vetste werk?
“De TOY-wear collectie van Hugo Boss. Dat is kleding die je kan transformeren tot speelgoed. Dan kun je bijvoorbeeld van een hoody een bal maken. Of dat je een jasje open ritst dat opeens een racetrack is. Of dat een meisjesrokje omgetoverd wordt tot ganzenbord. Dat was zo vet om te maken.”

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
“Illustraties zijn de drager van mijn bedrijf. Ik zou bijvoorbeeld graag konijnenbroodroosters willen ontwerpen. ‘s Morgens uit bed, een broodje in die konijnenbroodrooster en dan eten van een leuk bordje met een leuk jurkje aan. Een eigen winkeltje met geïllustreerde producten en kleding zou dan helemaal te gek zijn.

Wat ik wel over een aantal jaren, of het liefst nu al, zou willen maken is een illustratieboek voor volwassenen. Ik ben al een tijdje op zoek naar iemand die kan helpen met het verhaal. Het moet gaan over dood, liefde, scheiden, ziekte, mooie nieuw leven – alles wat er in het leven aan de orde komt. Er moet wel een verhaallijn in zitten ook, met een gevoel dat wordt overgebracht.”

 

BART-illustrations opent binnenkort de vernieuwde webshop! Dan kun je dus zelf ook van die vrolijke vaasjes of prenten bestellen!

Comments are closed.