Jeroen van Erp

Jeroen van Erp

 

Op deze derde editie van TEDxCinema in Filmhuis Lumen is de curator van de avond Jeroen van Erp: één van de creatieve breinen achter het multidisciplinaire ontwerpbureau Fabrique.

Fabrique bedenkt, produceert en vertelt. Jeroen is partner en creatief directeur, en in die rol verantwoordelijk voor het creatieve beleid. Aanstaande dinsdag stelt hij de TEDxCinema avond samen. Een avond waarin hij aan de hand van video-fragmenten en aan het einde een speelfilm/documentaire zijn blik op de wereld laat zien. Wij stellen hem alvast voor aan de hand van onze Proust-questionnaire.

 

Het helpt om de schoonheid van dilemma’s in te zien.

 

Wat is jouw idee van ultiem geluk?
“Bovenaan een piste staan in de stralende zon met mijn gezin en andere dierbaren. Poedersneeuw voor je neus en verder niets aan je hoofd. De variant op een strand van een tropisch eiland komt ook dicht in de buurt.”

Wat is je grootste angst?
“Ik handel zelden door angst gedreven. Ben wel gevoelig voor mensen die me als een totaal ander persoon zien dan ik mezelf zie.”

Met welk historisch figuur identificeer jij je het meeste?
Geen enkele. Ik besef me elke dag dat ik op niemand lijk en daar probeer ik het mee te doen.

Welke eigenschap betreur jij het meest aan jezelf?
“Dat ik altijd wat wil.”

Welke eigenschap betreur jij het meest in een ander?
“Niets willen.”

Wat is je grootste extravaganza?
“Goeie vraag. Heb de neiging om te zeggen: alle wensen die ik nog heb. Maar het feit dat ik in de positie ben dat ik de muziek en boeken die ik graag wil hebben kan kopen komt in de buurt. Kan ik enorm van genieten en dan sluit ik even mijn ogen aangaande het ‘stuff-management’.”

Op welke gelegenheid lieg je?
“Als ik op kraamvisite een pasgeboren baby zie die lelijk is. ‘t Kan ook nog bijtrekken denk ik dan.”

Aan welke eigenschap in je uiterlijk heb je de grootste hekel?
“Niets specifieks.”

Wanneer en waar was je het gelukkigst?
“Op onverwachte momenten. Daar zit denk ik de essentie van geluk.”

Welk talent zou je het liefste willen hebben?
“Alle talenten van Johan Cruyff. Z’n voetbaltalent natuurlijk maar ook de onverschrokkenheid om zich niets aan te trekken van z’n tekortkomingen waardoor ie a league of his own is. Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

 

Als ik op kraamvisite een pasgeboren baby zie die lelijk is. ‘t Kan ook nog bijtrekken denk ik dan.

 

Wat is je meest opvallende eigenschap?
“Dat moet je iemand anders vragen.”

Als je een ding zou kunnen veranderen aan de wereld, wat zou dat dan zijn?
“Dat mensen niet terugschrikken voor tegenstrijdigheden maar daar mee om leren gaan. Dat gaat een hoop problemen oplossen. Het helpt om de schoonheid van dilemma’s in te zien.”

Als je een ding over je familie zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
“Mijn familie is helemaal prima zoals ie is. Niets aan doen!”

Wat vind jij je grootste prestatie?
“Uiteindelijk het feit dat ik een heleboel mensen een geweldig leuke baan heb weten te geven. En een baan gaat dan niet alleen om de economische benefit maar vooral over zingeving. Verder kan ik nog meer bedenken, maar dit steekt er bovenuit.”

Waar zou je willen wonen?
“Hartje New York, afgewisseld met een eiland in de Caraïben.”

Wat is je favoriete bezigheid?
“Thuis een beetje aanrommelen, daar kan ik intens van genieten.”

Welke kwaliteit waardeer je het meeste in een persoon?
“Eigenheid.”

Wie zijn je helden?
“Kofi Anan, Joel & Ethan Coen, Dennis Bergkamp, Prince, Miles Davis, the Beach Boys, the Beatles, Buckminster Fuller, Peter Saville, Marc Newson, Anton Corbijn, Ootje Oxenaar, Thom Yorke, Cruyff en Opa van Nistelrode.”

Wat is je favoriete naam?
“Ferdinand. Ik heet ‘slechts’ Jeroen van Erp en had graag nog een naam gewild, het voelt nu een beetje goedkoop. J. F. van Erp klinkt beter toch?”

Wat of wie is de grootste liefde van je leven?
“Iedereen om me heen, dat maakt het juist mooi.”

 

Dinsdag 17 december is Jeroen van Erp curator van TEDxCinema in Filmhuis Lumen. Ga langs en laat je verrassen door Jeroen’s keuze uit uiteenlopende filmpjes en een verrassingsfilm achteraf.

Comments are closed.