Even uitblazen

Oh, Mickey! When I hear you play that harmonica, my heart sings!

zei Minnie Mouse ooit. Terecht, Minnie. Klik hier maar eens op, en sluit dan eens je ogen.

Een klein stukje ijzer, niet groter dan de palm van je hand, met louter een paar gaatjes op een rijtje. Simpel, maar toch met maximaal effect. Door de juiste blaastechnieken kunnen tonen worden geproduceerd die het simpelste vader-jacobje nog tot een meesterstuk kan verheffen. Het meest wordt dit instrumentje nog gebruikt in jazz en blues. Melancholische muzieklijnen, geimproviseerde toontjes en vooral hele muziek-zielen worden zo letterlijk in iemands handen gelegd.

Hoe kan het nou zo zijn dat je uit dit kleine stukje ijzer met gaatjes zo’n prachtige tonen kan persen? Je kan het, of je kan het niet’. Maar er zit wel degelijk een theorie achter. In principe lijkt de toonvorming erg op de toonvorming van de trekzak. Lucht wordt met de mond door de gaatjes geblazen of gezogen, waardoor een trilling een toon veroorzaakt.

Zelfs in dit kleine instrumentje zijn er variaties te vinden: een diatonische en chromatische mondharmonica. Vergelijk het met een piano: een diatonische heeft alleen maar witte toetsen, een chromatische heeft de witte en zwarte toetsen. Maar waarom met meer tonen spelen als het met minder kan? Een woord: BLUES. Blues bestaat vaak namelijk maar uit een toonsoort. Lekker simpel dus.

Nog niet genoeg redenen om het zelf uit te gaan proberen? Zelfs Ronald Reagan bespeelde de mondharmonica. Misschien dat dit luchtige instrumentje wel heeft gezorgd voor zijn luchtige aanpak van het land. Vast een handig objectje voor onze regering om eens lekker uit te blazen van deze moeilijke tijden.

Maar we dwalen af. Want wil jij ook zo mooie melodietjes kunnen maken met een ijzerblokje minus met wat luchtgaatjes? Denk jij dat jouw blaas- en zuigcapaciteiten zo fantastisch zijn? Meld je dan hier aan voor de workshop mondhormonica.

De workshop mondhormonica wordt georganiseerd tijdens het Blues Festival Delft: een festival vol met blues-muziekjes, verspreid over allerlei kroegjes en podia binnen en buiten. En hee, het is nog gratis ook.

 

Blues festival Delft: 14-15 februari, binnenstad Delft.

Comments are closed.