Herbert in 612 x 612

Met een camera-tje zo groot als je handpalm de wereld vatten in een beeld van 612×612 pixels groot. Mooi licht, check. Strakke lijnen, check. Harmonische compositie, check. Het is de wereld door de ogen van een Instagrammer.

 

 

 

En opeens jat de president van Tsjetsjenië je foto. Gewoon een filtertje erover en plaatsen op je eigen instagram account. “Hij had een foto van mij uit de Alpen met een eigen filter op zijn eigen instagram-account gezet, alsof het van hemzelf was. Heel veel mensen hebben niet door wat copyright betekent, ze plaatsen zo maar een foto van iemand anders.” Aldus Herbert. Uit verbazing poste Herbert een bericht op twitter en zo ging het balletje rollen. De Moscow-Times, NOS, blogs, websites – allerlei media pikte het op. Uiteindelijk heeft die president ook de foto verwijderd, maar zonder even een berichtje te sturen. Apart blijft dat mister president het account juist had gemaakt om zijn imago te verbeteren.

Wij nemen je, onder begeleiding van de woorden van Ramses Shaffy, mee op reis langs de vierkante wereldjes van Herbert Schroer. Maar eerst, over wie hebben we het precies? Herbert – 26 jaar oud, afgestudeerd in werktuigbouwkunde – begon 3 jaar geleden met fotograferen. Autodidactisch dat hij is, begon hij eerst foto’s te maken met zijn telefoon voor op zijn instagram.

 

Ik had nog nooit gefotografeerd en had ook nooit het idee dat ik er talent voor zou hebben.

Hij kwam erachter dat het hem best wel goed af ging en is toen heel veel gaan leren over fotografie. Aan het begin waren het vooral abstracte foto’s van bierflesjes maar naarmate het leuker werd, ging Herbert steeds meer zelf op pad met zijn camera. Voor instagram bijvoorbeeld. En dan kom je er zomaar achter hoe mooi Delft ook eigenlijk is. Vaak wel via de lens van de telefoon, die je altijd bij je hebt en waarop je alles kan. “Omdat je minder instellingen hebt, is het misschien wel knapper als je een mooie foto kan maken met je telefoon in plaats van met je spiegelreflex.”

Genoeg raw material – we gaan verder met Ramses Shaffy.

 
 

ZING

Ik luister vooral naar Indie-muziek; Sigus Ross, the National, Radiohead, Spinvis. Onder de douche zing ik niet, eigenlijk zing ik uberhaupt niet zo vaak. Ik speel wel instrumenten: ik speel saxofoon, gitaar en piano. Misschien is muziek voor mij zelfs belangrijker dan fotografie.

 

VECHT

Ik zou alles op zij zetten voor mijn vriendin, Sanne. Ik zou mijn vriendin nooit opzij zetten voor een baan. Wat ik wel heel graag zou willen doen, qua baan, is bijvoorbeeld voor National Geographic de wereld over te gaan om foto’s maken.

 

HUIL

Mooie muziek ontroert mij. Mooie foto’s? Iets minder. Van slechte selfies bijvoorbeeld word ik wel droevig, maar dat is een ander soort huilen. Toch ontroert muziek mij wel iets meer dan beeld.

 

 

BID

Over 10 jaar, dan heb ik hopelijk een leuk leven, een leuk huis en ben ik nog bij mijn vriendin. Ik hoop dat ik dan een baan heb waar ik plezier in heb. En vooral mijn passie kan blijven doen.

 

 

LACH

Ik word vrolijk van fotograferen en reizen. Vooral van de combinatie.
Wat in een foto mij blij maakt? Mooi licht. Licht is wel echt het allerbelangrijkste in fotografie. Het onderwerp ook wel, maar mooi licht staat op nummer een. Ik ben op dit moment veel meer op een esthetische manier bezig. Mijn foto’s nu zijn ook heel anders dan foto’s van twee jaar geleden. Ik ben toch op andere dingen gaan letten. Eerst lette ik meer op composities en lijnen, maar de laatste periode fotografeer ik veel meer mensen. Het gaat steeds meer om het verhaal. Ik probeer me steeds te blijven ontwikkelen.

 

 

WERK

Ik zie fotografie nu meer als een uit de hand gegroeide hobby. Maar als ik het fulltime zou kunnen doen, zou ik dat wel willen.
Alles wat ik tot nu toe gedaan heb in fotografie, kwam op mijn pad rollen. Doordat ik op mijn instagram-account best veel volgers heb (71.191 volgers, om precies te zijn. – red.), heb ik best wat leuke projecten mogen doen. Een voorbeeld daarvan is SeeMyCity. Een project waarbij we in verschillende steden mensen foto’s hebben laten maken van hun stad en laten taggen op instagram met #seemydoha/#seemyalmere/#seemyleuven, etc. Eerst was het Almere, daarna Oslo, Leuven en nu in Qatar. De volgende stad? Ik hoop Santiago.

 

BEWONDER

Een Instagram-fotograaf die ik erg bewonder is Chris Ozer, een Amerikaan uit New York. Dankzij Instagram heeft hij in de fotografie een baan kunnen krijgen. Zo zijn er wel meerdere ‘professionele’ instagram-fotografen. Bijvoorbeeld Eelco Roos, de meest gevolgde instagrammer van Nederland. Naast zijn baan bij IBM snoept hij wat bij met zijn instagram-account. Hij heeft ruim 300.000 volgers en vliegt met zijn instagram account de hele wereld over. Dat zou ik ook wel willen ja.

 

 

 

Meer zien? Volg Herbert hier op instagram of kijk mee met zijn spiegelreflexjes op zijn website.

Comments are closed.