Een vleugje Spaans in filmhuis Lumen

festiberico_2014_poster_bodas_bg_filmkrant_edited2 copy

 
 
 

Rollende ‘R’-en, gearticuleerde klinkers en gepassioneerde acteurs – afgelopen donderdag was de kick-off van het tiendaags Spaans en Portugees filmfestival in Filmhuis Lumen. Tijdens Festibérico 2014 zijn 25 speelfilms, documentaires, animaties en korte films te zien, allemaal geïmporteerd uit het zonnige Zuiden. Festibérico is een viering van de Spaanse en Portugese film; variërend van dynamische actiefilms, tot psychologische thrillers, tot historische drama’s. Een greep uit deze zuidelijke pareltjes, met woorden die vaak sneller rollen dan het licht.

 

Carmina is extreem, uitgesproken, grotesk… Carmina, de hoofdpersoon van deze film, vertelt tegen de camera over haar leven en haar dagelijkse strijd om te overleven in een achterwijk van Sevilla. Het verhaal is een parodie op het werkelijke Spanje en zit vol humor en schelmenstreken. In beeld zien we een moeder die zich kapot werkt voor haar familie. Carmina is absurd en hilarisch van buiten gezien, maar hard en dramatisch van binnen. Regisseur Paco León maakt zijn debuut met deze onconventionele film die zowel afwijkt door zijn vorm (een mockumentary) als door zijn productie- en distributiewijze.

CARMINA O REVIENTA werd in minder dan twee weken gefilmd, zonder subsidie. Het was de eerste Spaanse film die tegelijkertijd werd uitgebracht in de bioscoop, op internet en dvd in een poging buiten de traditionele kanalen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Paco León maakt daarmee deel uit van een groep jonge Spaanse filmmakers die zich verzetten tegen de gevestigde Spaanse filmindustrie, om in deze tijd van crisis hun projecten te kunnen realiseren. Zowel regisseur Paco León als zijn moeder Carmina en zuster Maria werden genomineerd voor verschillende Goya’s. Carmina won de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Málaga in 2012.”

[Engels ondertiteld] Zo 23 maart – 19.30 uur

 

“Portugal, 1920. Florbela Espanca, één van de allergrootste Portugese dichters ooit, bovendien een vrouw die haar tijd ver vooruit was, trouwt voor de derde keer na twee eerdere mislukkingen.
Florbela is er van overtuigd dat zij zich nu als een huisvrouw moet gedragen wil zij een goede echtgenote kunnen zijn voor haar nieuwe, goedaardige man. Zij besluit het schrijven eraan te geven, maar al snel voelt zij zich rusteloos en gefrustreerd. Wanneer haar broer Apeles haar vraagtnaar Lisabon te komen, loopt zij weg van haar rustige huis om zich bij hem te voegen. Samen met haar broer stort Florbela zich vervolgens in het duistere leven van de hoofdstad met als belangrijkste bestanddelen alcohol, politieke rellen, openlucht dansfeesten en een sterke onderlinge aantrekkingskracht. Twee tegengestelde krachten verscheuren Florbela: de liefde voor haar echtgenoot tegenover de reuring die haar broer teweegbrengt. Als laatstgenoemde overlijdt, stort haar wereld in. Slechts één ding kan haar nog redden en dat is schrijven, schrijven en nog eens schrijven.

De Portugese filmacademie kende de film in 2013 zes belangrijke prijzen toe. Actrice Dalila Carmo won voor haar magnifieke hoofdrol de belangrijkste Portugese filmprijs, de Globo de Ouro 2013.”

[Engels ondertiteld ] Za 29 maart – 19:30

 

“TRES BODAS DE MÁS is een gedurfde en stijlvolle komedie in trant van BRIDESMAIDS met sporen van Jude Apatows sarcastische gevoel voor humor. De brute maar ook gevoelige film gaat over een vrouw met een midlifecrisis die wordt uitgenodigd voor de huwelijken van enkele ex-vriendjes. Omdat zij geen nee kan zeggen, woont zij, vergezeld door haar nieuwe stageaire, binnen een maand drie huwelijksceremonies bij. De hele onderneming is haar ultieme zoektocht naar liefde.

Deze hilarische ‘coming of age’ film beleefde zijn wereldpremière als slotfilm van de Giornate Degli Autore in Venetië 2013. In Spanje was TRES BODAS DE MÁS de openingsfilm van het X Europese FilmFestival van Sevilla, waarna Carlos Losilla (SENSACINE) de film beschreef als een ‘komedie voor nieuwe tijden’.

De film van de hand van Javier Ruiz Caldera (SPANISH MOVIE), met de bekende actrice Inma Cuesta in de hoofdrol, bracht in Spanje binnen acht weken na uitbrengen al € 6 miljoen euro in het laatje. Meer dan 800.000 mensen kochten in die periode een kaartje! De film is genomineerd voor zeven Goya’s waaronder Beste Originele Scenario, Beste Actrice en Beste Nieuwe Acteur (Berto Romero).”

[Engels ondertitels] Zo 30 maart – 19:30

 
 
 

También se cansó de este fin de semana de lluvias, y usted quiere la suya demasiado lujoso en el soleado sur?

 
Voor de onwetenden onder ons: heb je ook genoeg van dit regenachtige weekend, en wil jij jou ook wanen in het zonnige zuiden? (Props aan Google Translate) Sta dan op van je siësta-tje en verschijnsel jezelf naar Filmhuis Lumen.

Oke. Adios.

Comments are closed.