Lieve Burgemeesters

bewerkt

Illustratie en tekst: Plan_D

 

Afgelopen dinsdag werd Delft helemaal beplakt en be-plamfet wakker. Een ‘officiële aankondiging’, pleitend voor een ‘bruisend en festivitieus Delft’, verspreid over honderden Delftse deurtjes. Een zakelijke brief met een serieuze boodschap, met de groeten van de Burgemeesters. Wie zijn deze Burgermeestertjes? Een verlate 1-april grap, of een nieuw opgerezen Robin-Hood offensief? Wij schrijven een open brief, aan deze stiekeme plakkerds. Aangezien wij niet de mankracht bezitten om stad en gracht af te gaan om brieven te gaan plakken, voeren wij deze brief hier, met onze digitale pen.

 

Lieve Burgemeesters,

Verwarring alom. Wat een gekkigheid. Al die briefjes op die pittoreske deurtjes in onze binnenstad. Ken je dat gevoel, dat je vanaf 20 meter al dat briefje tussen de ruitenwissers, op de vooruit van je auto ziet? Dat gevoel kreeg ik ook een beetje toen ik woensdag opeens al die witte flarden zag. Allemaal witte A4-tjes op al die groene, blauwe, zwarte en rode deurtjes. Een oproep tot mogelijkheid van een grootschalige evacuatie? Misschien een pleidooi voor meer felle kleuren op de gevels? Toch die aankondiging dat de stad voortaan dichtgaat om 23.00 uur? Of gewoonweg een hele fanatieke oproep voor een vermiste kat?

Fout. Het waren die grote zwarte letters. Dikgedrukt, Helvetica, caps lock – dan weet je dat het menens is. Een officiële aankondiging. Ondertekend? De Burgemeesters. Wie?

De nieuwe Abraham Adriaansz van Schuilenburch? De moderne Cornelis Overgaauw Pennis? De twintig-eeuwste Johan Cornelisz van Bleiswijk? Of zal het een herrezen Jacob Huygensz van der Dussen zijn? Of dacht ik in de verkeerde richting, en is het alvast een nieuw nachtelijk pleidooi voor de nieuwe Leo Quack? Als je jezelf die naam geeft, heb je hopelijk ook ambities, die boven het torentje van het stadhuis uitkomen.

 
Uit de brief, citeer ik:

‘Wij nemen uw keuze serieus en geven met plezier gehoor aan uw oproep om Delft te maken tot de evenementenstad van Nederland.’

Ik herhaal, ‘Dé evenementenstad van Nederland.’

‘Een stad die bruist van de activiteiten.’

‘[…] waar we mensen uitdagen en verblijden, […] voelbaar in de hele samenleving.’

Een actieve stad, waarin het water niet stilstaat, maar altijd blijft stromen. Een Delft dat niet alleen leuk is voor de binnenkomende dagjesmensen, maar ook voor ons. Grootse woorden, met nog ambitieuzere doelen. Maar laat het nou net zo zijn dat wij daar ook wel van houden. Doe eens lekker gek, het leven is al normaal genoeg.

Lieve meesters van de hopelijk niet zo geburgerde orde. Ik hoop dat jullie leuke dingen gaan doen. Ik hoop dat jullie er een feestje van gaan maken. Een weekend-camping op de markt. Een kunstfestivalletje in de spoortunnel. Een Delftse boom-knuffeldag. Een zwemwedstrijd door de grachten. Ik zie het wel zitten. Jullie ook?

 

Een dikke tut en nog veel meer groetjes,

Plan_D

(Burgemeesters, als iemand van jullie dit leest, jullie zijn hartstikke welkom om te antwoorden. Wij zijn bereikbaar via de postduif, rooksignalen of met Morse code. Of je kan ons mailen. info@gewoonoverdelft.nl)

DSC_0406 copy

 

Comments are closed.