Achter Delftse deuren | Het oude Pompgebouw

 

In het tweede Delftse deurtje neemt Sophie een kijkje in een gebouwtje naast de watertoren: het oude pompgebouw. Een prachtig keldertje, in de ondergrond van de Delftse industrie.

 

Tekst: Sophie Kelder

Naast de watertoren van Delft ligt het oude pompgebouw. Het werd een paar jaar geleden aangeboden aan de eigenaar van de watertoren als een klein gebouw met een kelder en een grote tuin. Dat de ‘kelder’ zo prachtig zou blijken te zijn, had Werner Bremer niet verwacht. Hij dacht dat deze kelder enkel bestond uit de installatieruimte die van de begane grond af te zien was door roosters. Toen hij een loodzware putdeksel omhoog takelde en de ladder die hier in bleek te zitten afdaalde, bleek er een schat verborgen te zitten onder de tuin van het pomphuis. “Meteen nadat de watertoren gebouwd was, bleek deze veel te klein te zijn en daarom werd er een groot waterreservoir naast de toren aangelegd.” Het bestaan van dit waterreservoir was nooit aan Werner verteld.

Het waterreservoir bestaat uit twee gangen die om elkaar heen krullen. De gangen zijn ruim vier meter hoog en breed en worden onderbroken door even hoge portalen. De door water aangetaste wanden hebben prachtige kleuren en tekeningen en de ruimte wordt nog magischer door de akoestiek. Het kleinste geluid wordt uitvergroot en zingt seconden lang de gangen rond.

Inmiddels staat het pompgebouw samen met de watertoren te koop en zijn er verschillende ideeën over een nieuwe functie van deze bijzondere plek.

(6)

Foto’s: Lennard van der Vaart, Marc Aardse

Comments are closed.