Uitwaaien met je Grachtenbeest

Foto’s zijn gemaakt door: Arton de Boer (zwart-wit) Loek van der Klis (3 erna) en Theo Jansen (laatste 3).

 
 

Een paar jaar geleden is er een belangrijke stap in de evolutie gezet, hier in Delft: de Animaris Ordus Parvus is geboren. Je kent hem wel.. Apart beestje. Niet van vlees en bloed en hij hoeft niet te ademen. Hij voelt niks, proeft niks, ruikt niks, hoort niks en hij hoeft niks te eten. Het is er eentje die gewoon een beetje rustig rondwandelt en danst, het liefst op het strand. Het enige wat ie nodig heeft is een windje. Het Strandbeest leeft zijn leventje, without many dangers lying ahead, zoals David Attenborough had kunnen zeggen.

 

 

Ontdekker en schepper van dit Strandbeest is Theo Jansen. Hij bracht zijn studentenjaren door aan de faculteit Natuurkunde hier in Delft. Na het verlaten van de universiteit besloot hij het leven van een kunstenaar te leiden. Altijd al geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Wat begon als een ideetje om het strandlandschap te beinvloeden, monde uit in een obsessie voor de looptechniek waarmee de beesten zich kunnen verplaatsen. Hoewel het er heel natuurlijk uit ziet, zijn de strandbeesten gemaakt van voornamelijk PVC buizen. Met behulp van luchtdruk in PET-flesjes -die dienen als opgeslagen wind- en een loopmechaniek is een zelfstandig lopend strandbeest te maken. Wielen hebben op het zand geen goede grip, vandaar dat voor een loopbeweging is gekozen. Via een simulatie is tot een ontwerp gekomen waarbij de loper soepel kan voortbwegen zonder te schommelen. De strandbeesten kunnen echt hun eigen leven leiden. Voor alle ins en outs kun je de TED-talk van Theo Jansen hier bekijken.

 

Een strandwandeling om lekker uit te waaien met de wind in je haren, het zand onder je voetjes en alle gigagrote strandbeesten die zich rondom je heen bewegen. Het doet een beetje denken aan een zomerse en vriendelijke variant van Walking with Dinosaurs. En wat is er nou leuker dan je strandbeest uitlaten in plaats van zo’n mainstream labrador retriever. Misschien een ideetje om een miniversie te kopen of te 3d printen? Of een cursusje Doe-Het-Zelf? Hee, dat is toevallig.

Oud IO-er Marc Borgers is ook in de ban van de strandbeesten. En in de ban van het zelf maken van dingen. Marc staat dus achter de tekentafel maar ook aan de werktafel. Een plus een is drie dus Marc heeft besloten om een cursus ‘strandbeesten maken’ te geven in Delft. Tijdens deze cursus zal hij naast zijn liefde voor experimenteren en improvisatie ook de liefde voor materialen, gereedschappen en technieken met jullie delen. De beesten moeten zich kunnen aanpassen aan onze Delftse grachtjes, vandaar de toepasselijke naam ‘Grachtenbeesten’. Zij zijn het resultaat van de cursus en zullen hun overlevingsstrategieen moeten bewijzen aan het grote publiek tijdens Delftse Museumnacht 2014.

wind

 

Wil jij de volgende stap zetten in de evolutie? De cursus begint in al in mei! Meer info en inschrijven kun je hier.

 

Comments are closed.